Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МРЗ трябва да е 50% от средната работна заплата

Ваня Григорова: Само спирането на износа на ток може да намали напрежението върху бизнеса

Българските домакинства няма да усетят значимо мерките, колкото и ефективни да са

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Изтича срокът по повод на актуализацията на бюджета. Предстои разглеждането му на второ четене в НС. От сметките на държавата зависят увеличението на пенсиите, подкрепата за гражданите и за бизнеса. В момента бюджет 2022 е планиран доста разточително. Текущите разходи на държавата или тези, които дори и при криза се ограничават най-трудно, се предлага да достигнат почти 36% от БВП, касовият дефицит се запазва на 4,1% от БВП, но номинално ще е рекордните 6,2 млрд. лв. А предупрежденията към управляващите са, че с мерките, заложени в бюджета, ще засилят още повече растящата инфлация. Към май тя вече достига 15,6% на годишна база.

"Промените, за които настояват работодателските организации, отчасти са заложени в промените на Закона за енергетиката и се очаква средствата да дойдат от дивидентите, които държавата отчислява от държавните енергийни дружества. Може би ще бъдат подпомогнати, за разлика от домакинствата, за които са отделени 2 млрд. лв, но всъщност 1,5 млрд. лв. са само за увеличаване на пенсиите." 

Това каза за "Нашият ден“ икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Което означава, че половин млрд. лв. няма как да се усетят значимо от българските домакинства, каквито и да са мерките и колкото и ефективни да са те. Макар че част от мерките въобще не са ефективни и по-скоро ще оставят повече средства в търговците, отколкото в домакинствата.

Когато сме създали предпоставки за значително увеличение на горивата, каквито и помощи да се предвидят в бюджета, те няма как да минимизират пагубния ефект на увеличението на цените на горивата. Това, което задължително трябваше да направят управляващите – да се увеличи минималната работна заплата и да се увеличат трудовите възнаграждения на заетите в публичния сектор. Да се увеличат минималните осигурителни доходи и максималният осигурителен доход, така че да се обезпечи възможността за изплащане на по-високите пенсии, вече заложени в бюджета за ДОО. В противен случай ще трябва всяка година да се обезпечават трансферите от държавния бюджет, за да могат да се покриват по-високите пенсии (а те задължително трябва да се увеличат – България е страната с най-ниски пенсии и заплати в ЕС). 

Минимум 50% от средната работна заплата трябва да бъде минималната такава. И това е заложено като препоръка в Директивата за минималните възнаграждения, която скоро ще бъде приета от ЕК и ЕП. Това ключов показател, който дава сигнал и на частния сектор

Трябва да бъде осигурено възможно най-евтиното гориво. От миналата година настояваме да се ограничи износът на ток, заради спирането на доставките на газ, така че тези високи цени да не се прехвърлят на вътрешния пазар. Износът на ток от България не е ограничен! Ние имаме възможност да задоволим нуждите на вътрешния пазар. И само това може да намали напрежението върху бизнеса, а оттам и върху инфлацията в страната. Тази мярка би подпомогнала както предприятията, които са енергийно интензивни, така и българските домакинства."

Ваня Григорова прогнозира, че "бизнесът ще бъде притиснат и ако не получи компенсациите, за които настоява, ще има редица затворени предприятия. Тя припомни, че всички юридически лица са всъщност бизнес – общини, болници, детски градини. Ще се усети ускоряващата се инфлация, която към май е 15,6%, но при липса на компенсации може да се увеличи двойно."

Коментара на Ваня Григорова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делба на съсобствен парцел

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Гичева, гр. Аксаково – има дело за делба във Варненския районен съд между нея и нейна братовчедка. Братовчедката е завела дело за делба на съсобствен парцел, съсобствено дворно място с две отделни сгради, които са отделна..

публикувано на 02.12.22 в 14:35

Как да разрешим по законен ред проблемите с наемател на жилище?

Как да потърсим правата си, когато сме дали под наем имот и имаме проблеми и спорове с наематели? Колко дълго може да продължи една съдебна процедура при такъв казус? Може ли имот, даден под наем, да бъде преотдаден на трето лице?  Известният български диригент Николай Лалов, който от години живее и работи в Лисабон, Португалия , е отдал собствен..

публикувано на 02.12.22 в 13:30

Наталия Митева: Защо има риск от подмяна на концепцията за развитие на STEM образованието?

Близо 245,5 млн. евро инвестиции за изграждането STEM центрове и иновации в българските училища са предвидени по Плана за възстановяване и устойчиво развитие . Това звучи чудесно, но съществува риск от подмяна на първоначалната концепция и изместване на фокуса към строително-ремонтни дейности, вместо към иновации и съдържание, алармират от..

публикувано на 02.12.22 в 10:50

Какво е бъдещето на популярните социални мрежи?

Илон Мъск купи една от най-големите социални мрежи Туитър за 44 милиарда долара и обеща да я превърне в  "бастион на свободното слово" . След като пoe yпpaвлeниeтo нa компанията минaлия мeceц, той cъĸpaти пoлoвинaтa oт cлyжитeлитe нa ĸoмпaниятa, вĸлючитeлнo тaĸивa, ĸoитo се зaнимaвaт c бopбa c дeзинфopмaциятa. Mилиapдepът възcтaнoви зaбpaнeни..

публикувано на 02.12.22 в 10:30