Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лиляна Барева – българската Виолета

На 15 юни се навърши столетие от рождението на прочутата певица, извоювала си почетно място в първата редица на българския оперен театър. Дебютът през 1946 година е блестящо начало на впечатляващ артистичен път. "Травиата" стана моя съдба. Пеех я сезон подир сезон, участвах в различни постановки.Сменях костюми и перуки,помагах на млади и неопитни партньори. Играх я на софийска сцена повече от 200 пъти! Гостувах с нея в Берлин, Прага, Анкара… Живеех и страдах с Виолета Валери над 30 сезона! Софийската публика обикна моята "Травиата" и с бурни овации ме заставяше винаги да бъда нова. На всяко представление да откривам нов щрих, да засилвам различни нюанси, да бягам от рутината. Да излизам на сцената с чувството, че ми предстои нещо непознато, изпълнено с красота, неизпитано досега.

С годините се убедих, че е напълно възможно на една и съща сцена да поднасяш изненада на публиката, да я водиш по непознати пътища с любов и вдъхновение…", споделя Лиляна Барева.

Златният фонд на БНР пази запис на спектакъл на "Травиата" от Верди с дата 28 октомври 1967 година. Постановката е на един от най-прославените ни оперни режисьори Петър Щърбанов, а на диригентския пулт е Михаил Лифтеров. Всички с трепет очакват Лиляна Барева като Виолета.

Облича костюма на изкусителната куртизанка за пореден път, но цифрата на участията наистина е впечатляваща: 200 на брой! Този спектакъл е паметен и заради дебюта на знаменития тенор Павел Куршумов в ролята на Алфредо. Ето още знакови имена: Сабин Марков е Жорж Жермон, Павел Герджиков – барон Дюфол, Стефан Еленков – маркиз Д Обини.

Записът на "Травиата" може да слушате на 9 юли от 20 часа по програма "Христо Ботев".

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10