Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Барева – българската Виолета

На 15 юни се навърши столетие от рождението на прочутата певица, извоювала си почетно място в първата редица на българския оперен театър. Дебютът през 1946 година е блестящо начало на впечатляващ артистичен път. "Травиата" стана моя съдба. Пеех я сезон подир сезон, участвах в различни постановки.Сменях костюми и перуки,помагах на млади и неопитни партньори. Играх я на софийска сцена повече от 200 пъти! Гостувах с нея в Берлин, Прага, Анкара… Живеех и страдах с Виолета Валери над 30 сезона! Софийската публика обикна моята "Травиата" и с бурни овации ме заставяше винаги да бъда нова. На всяко представление да откривам нов щрих, да засилвам различни нюанси, да бягам от рутината. Да излизам на сцената с чувството, че ми предстои нещо непознато, изпълнено с красота, неизпитано досега.

С годините се убедих, че е напълно възможно на една и съща сцена да поднасяш изненада на публиката, да я водиш по непознати пътища с любов и вдъхновение…", споделя Лиляна Барева.

Златният фонд на БНР пази запис на спектакъл на "Травиата" от Верди с дата 28 октомври 1967 година. Постановката е на един от най-прославените ни оперни режисьори Петър Щърбанов, а на диригентския пулт е Михаил Лифтеров. Всички с трепет очакват Лиляна Барева като Виолета.

Облича костюма на изкусителната куртизанка за пореден път, но цифрата на участията наистина е впечатляваща: 200 на брой! Този спектакъл е паметен и заради дебюта на знаменития тенор Павел Куршумов в ролята на Алфредо. Ето още знакови имена: Сабин Марков е Жорж Жермон, Павел Герджиков – барон Дюфол, Стефан Еленков – маркиз Д Обини.

Записът на "Травиата" може да слушате на 9 юли от 20 часа по програма "Христо Ботев".

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24