Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Травиата", опера в три действия от Джузепе Верди

БНР Новини
Снимка: Wikimedia

Либрето: Франческо Мария Пиаве, по романа на Александър Дюма-син "Дамата с камелиите"
Премиера
: 6 март 1853 г., Венеция, Италия

Действащи лица:
• Виолета Валери (куртизанка) – сопран
• Флора Бервоа (нейна приятелка) – сопран
• Анина (прислужница) – мецосопран
• Алфред Жермон – тенор
• Жорж Жермон (негов баща) – баритон
• Виконт Гастон дьо Леторие (приятел на Алфред) – тенор
• Барон Дюфол (приятел на Алфред) – тенор
• Маркиз д`Обини (приятел на Флора) – бас
• Доктор Гренвил – бас
• Жозеф (прислужник) – тенор

Действието се развива в Париж през средата на ХІХ век

Първо действие
След продължително боледуване от туберкулоза красивата куртизанка Виолета Валери се връща към обичайния си начин на живот. Приятели са дошли да отпразнуват оздравяването ѝ в нейния салон. Сред тях е и младият Алфред Жермон, току-що пристигнал в Париж и искрено влюбен във Виолета. По време на боледуването ѝ той е посещавал дома на куртизанката всеки ден. Двамата остават сами, Виолета е почувствала моментна слабост. Алфред я упреква за начина ѝ на живот. Тя отвръща шеговито, подарява му камелия и го кани да я посети на следващия ден. Останала сама, Виолета е смутена.

Второ действие
Двамата влюбени живеят вече три месеца щастливо в къща край Париж, забравили за останалия свят. Виолета тайно от Алфред започва да продава бижутата си, тъй като са им свършили парите. Младежът разбира за това от прислужницата Анина и бързо заминава да търси пари. Останала сама, Виолета преглежда пощата и намира покана за бал с маски у Флора за същата вечер. Неочаквано пристига Жорж Жермон, бащата на Алфред. Той обвинява младата жена, че проваля живота на сина му и компрометира цялото семейство. Виолета се опитва да се защити и разказва за тежката си болест. Само любовта ѝ към Алфред ѝ дава сили за живот. Трогнат от чувствата ѝ, Жорж Жермон разкрива истинската причина за негодуванието - дъщеря му скоро трябва да се омъжи, а връзката на брат й с куртизанка ще попречи на бъдещото й щастие. Виолета решава да жертва любовта си. Написва писмо на Алфред, но преди да успее да го довърши, той се връща. Виолета трудно прикрива сълзите и мъката си. Оставя писмото на Анина и бързо заминава за Париж. Жорж Жермон се връща, за да увещава сина си. Алфред получава писмото и не може да повярва, че Виолета го е напуснала завинаги. Изпълнен с гняв и съмнения, отива у Флора.
На бала с маски всички се веселят, някои играят на карти. Пристига Алфред и сяда на игралната маса. Влиза и Виолета, придружавана от стария си ухажор барон Дюфол. Между двамата мъже възниква пререкание. В последвалата игра на карти Алфред непрекъснато печели. Виолета моли Алфред да си тръгне, за да не предизвика дуел с барона. Тя не се решава да признае пред любимия си истинската причина за раздялата. Разгневеният Алфред унижава Виолета пред всички и демонстративно хвърля в краката ѝ спечелените пари. Тя припада. В този момент влиза Жорж Жермон и упреква сина си за жестоката постъпка заедно с всички останали.

Трето действие
След скандала у Флора здравето на Виолета рязко се влошава. Доктор Гренвил казва на Анина, че на господарката ѝ остава малко живот. Виолета препрочита писмото на Жорж Жермон, от което става ясно, че бащата е признал истината на сина си и го е пратил да поиска извинение. Прислужницата Анина съобщава за идването на Алфред. Двамата влюбени отново са щастливи. Алфред уверява любимата си, че съвсем скоро ще напуснат Париж. Влизат доктор Гренвил и Жорж Жермон. Виолета усеща, че силите и я напускат. Тя умира в прегръдките на любимия си.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20