Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Кратък живот", опера в две действия от Мануел Да Файя

Снимка: стоп кадър YouTube

Музика: Мануел Да Файя
Либрето: Карлос Фернандес Шоу
Първо изпълнение: 1 април 1913 г., Ница, Франция

Действащи лица:
• Салуд, циганка
• Бабата, баба на Салуд
• Кармела, булката
• Пако
• Чичо Салвадор, чичо на Салуд
• Певец
• Мануел, брат на булката

Място и време на действието: Гранада, Испания, началото на ХХ век

Първо действие
Мрачен и тъмен двор на къща в покрайнините на Гранада. Тук, наред с други бедни като нея, живее Салуд, циганско момиче. Тя идва от улицата, тъжна и опечалена. Салуд дълго стои пред портата, загледана в далечината, и нетърпеливо чака любимия си Пако, младеж от богато семейство. Но той не се появява в уречения час. Жадувайки за своя любим, девойката излива мъката си пред своята стара баба. Отчаянието на Салуд се променя в бурна радост, когато Пако най-накрая пристига. Бързо забравила всичко, щастливата Салуд слуша възторжено Пако, а той страстно я уверява в любовта и верността си. Влюбените не забелязват внезапната поява на стария циганин чичо Салвадор. Той е готов да нападне Пако, не одобрява връзката му със Салуд и тази сутрин е научил, че младежът изневерява на племенницата му. Завъртял е главата на горкото момиче с приказки за любовта си, докато тайно се готви да се ожени за богата жена. Бабата възпира чичото – нека я оставят поне за малко да се порадва на любовта си, Салуд е толкова щастлива. Двамата старци тихо излизат и оставят младите насаме, нека момичето се наслади на илюзорното си щастие.

Второ действие
На една от улиците в Гранада цари оживено веселие. В дома на богатия Мануел сестра му Кармела се омъжва за Пако. Чуват се шумни песни, тостове и наздравици. Преди да свърши шумния танц неочаквано се появява Салуд. Тя гледа любимия си и булката му с ужас, потресена е и все още не може да разбере, че е била жестоко измамена. След нея се появяват чичо Салвадор и бабата и напразно проклинат коварния изменник, който е предал тяхното добро момиче и неговата чиста и безкористна любов. Салуд не се вслушва в тях. Тя отива до прозореца, запява песен и се надява любимият да я чуе и да откликне на нейния зов. Но Пако се преструва, че не познава бедното дрипаво момиче от улицата. Опирайки се на ръката на чичо Салвадор, Салуд се приближава до своя любим и го моли да се смили над нея като я убие. Пако безцеремонно обвинява момичето в лъжа – той дори не е виждал циганката – и безмилостно я прогонва. Замаяна, Салуд се приближава до Пако и пада мъртва на земята. Краткият живот на момичето от предградията е завършил.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10