Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лейф Уве Андснес с още един албум с музика от Моцарт

Снимка: Gregor Hohenberg gallery

Тази сряда (29 юни) екипът на предаването "Музик мания" ще ви представи албума на Лейф Уве Андснес със заглавие "Импулсът Моцарт – 1786", посветен на музиката на австрийския композитор от тази година. Компактдискът е част от по-голям проект на Андснес и камерния оркестър "Малер", като преди време в "Музик мания" се запознахте с предишния албум, в който са представени произведенията, които Моцарт пише през предходната 1785 година.

Изборът на точно тези две години от живота на Моцарт за фокус на проекта се крие във факта, че в този период клавирната инвенция на композитора е като че ли най-революционна и стремителна. Причината за това Лейф Уве Андснес открива в преместването на Моцарт във Виена, където вече не е имал финансовия патронаж на архиепископа на Залцбург, от една страна, и от друга – градът, където всяка вечер се организирали концерти, е бил идеалното място за амбициозен композитор и изпълнител като него самия да покаже себе си.

В предаването ще чуете Концерт за пиано и оркестър № 23 в Ла мажор, за който Лейф Уве Андснес споделя следното: "Известният ла-мажорен концерт всъщност е в "кларинетната" тоналност – същата тоналност, в която са и кларинетния квинтет и концерт по-късно. Ла-мажорният клавирен концерт носи една небесна светлина – толкова е изпълнен с особената красота на тази тоналност. Моцарт е имал подчертано усещане за различните тоналности и как най-добре да бъдат използвани. Най-вероятно това е свързано и с оркестрацията и нейните възможности, но той е композитор, при когото човек може да усети, че самите тоналности са особено важни за характера на произведението. Тази творба притежава напълно различен звук от предишните му концерти".


Освен концерта тази сряда в предаването "Музик мания" ще прозвучат и Рондо за соло пиано в ре мажор и концертната ария с речитатив "Ще те забравя ли? Не се страхувай, любими" от Моцарт, за изпълнението на която към Лейф Уве Андснес и камерния оркестър "Малер" в албума се присъединява и германското сопрано Кристиане Карг.

Снимки: leifoveandsnes.com
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 13.08.22 в 08:05

Ян Лишецки изследва нощта в последния си албум

Албумът "Нощна музика" се явява продължение на тематиката в дискографията на канадския пианист от полски произход, след като наскоро Лишецки записа и всички ноктюрни от Шопен. Издаден от Deutsche Grammmophon, това е архивен запис от концерт, състоял се във Вюрцбург през 2018 година. Екипът на "Музик мания"ще ви представи компактдиска на Ян Лишецки..

публикувано на 10.08.22 в 08:54
Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на..

публикувано на 04.08.22 в 15:16
Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския..

публикувано на 04.08.22 в 12:39

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2022

1 август 3.00 часа – Луиджи Бокерини (1743-1805), Нощна музика по мадридските улици, оп. 30. 3.14 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор K 622. Изпълнява Габор Варга (кларинет) със Симфоничния оркестър на Унгарското радио дирижиран от Карло Монтанаро. 3.40 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в..

публикувано на 31.07.22 в 08:10