Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейф Уве Андснес с още един албум с музика от Моцарт

Снимка: Gregor Hohenberg gallery

Тази сряда (29 юни) екипът на предаването "Музик мания" ще ви представи албума на Лейф Уве Андснес със заглавие "Импулсът Моцарт – 1786", посветен на музиката на австрийския композитор от тази година. Компактдискът е част от по-голям проект на Андснес и камерния оркестър "Малер", като преди време в "Музик мания" се запознахте с предишния албум, в който са представени произведенията, които Моцарт пише през предходната 1785 година.

Изборът на точно тези две години от живота на Моцарт за фокус на проекта се крие във факта, че в този период клавирната инвенция на композитора е като че ли най-революционна и стремителна. Причината за това Лейф Уве Андснес открива в преместването на Моцарт във Виена, където вече не е имал финансовия патронаж на архиепископа на Залцбург, от една страна, и от друга – градът, където всяка вечер се организирали концерти, е бил идеалното място за амбициозен композитор и изпълнител като него самия да покаже себе си.

В предаването ще чуете Концерт за пиано и оркестър № 23 в Ла мажор, за който Лейф Уве Андснес споделя следното: "Известният ла-мажорен концерт всъщност е в "кларинетната" тоналност – същата тоналност, в която са и кларинетния квинтет и концерт по-късно. Ла-мажорният клавирен концерт носи една небесна светлина – толкова е изпълнен с особената красота на тази тоналност. Моцарт е имал подчертано усещане за различните тоналности и как най-добре да бъдат използвани. Най-вероятно това е свързано и с оркестрацията и нейните възможности, но той е композитор, при когото човек може да усети, че самите тоналности са особено важни за характера на произведението. Тази творба притежава напълно различен звук от предишните му концерти".


Освен концерта тази сряда в предаването "Музик мания" ще прозвучат и Рондо за соло пиано в ре мажор и концертната ария с речитатив "Ще те забравя ли? Не се страхувай, любими" от Моцарт, за изпълнението на която към Лейф Уве Андснес и камерния оркестър "Малер" в албума се присъединява и германското сопрано Кристиане Карг.

Снимки: leifoveandsnes.com
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05