Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Международен проект с открити репетиции и мастер клас със Светлин Русев

World Youth Chamber Orchestra

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана.

Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт. Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни от 20.00 часа в Културен Дом „НХК“. Вход свободен.

На 2 юли оркестърът ще закрие 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Младежкият оркестър WYCO репетира при отворени врати в Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" Бургас от 27 юни.

Програмата на WYO с диригент Маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

Н. Паганини – "I palpiti’’ за цигулка и струнен оркестър
Н. Паганини – "Moto perpetuo’’ за цигулка и струнен оркестър
Н. Паганини – "La Campanella’’ за цигулка и струнен оркестър
Бизе/Сарасате – "Кармен фантазия’’ за цигулка и струнен оркестър
Дж. Верди – Квартет в Е moll

Светлин Русев гостува на "Артефир". Чуйте повече от звуковия файл.

Маестро Дамяно Джурана и WYCO (Световният младежки камерен оркестър)

Маестро Дамиано ДжуранаИмето на Маестро Дамяна Джурана се свързва с WYO, Световния младежки оркестър, който той създава през 2001 г. В основата му лежи новаторската идея на Маестро Джурана да твори музика, като съчетава отдаденост както към изкуството, така и към социални каузи. В тази идея той вгражда своя преподавателския и артистичен опит. Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният младежки оркестър включва повече от 400 музикални институции от цял ​​свят. В художественото му ръководство присъстват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето училище в Тросинген.

Светлин Русев 

Светлин РусевСлед като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.

Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света. Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.

Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.

След успешния запис на композиции от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова (Амброази), Светлин Русев прави компактдиск на цигулковия концерт на Карл Амадеус Хартман с Оркестър д'Оверн, както и записи на цигулкови сонати от Е. Григ и Н. Метнер с пианиста Фредерик Д'Ория – Никола. Излиза и неговият компактдиск "Огън и лед", включващ Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров и Цигулковия концерт на Ян Сибелиус, със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков. Последният запис на Светлин Русев е албумът Midnight Bells, реализиран в творческо партньорство с талантливата пианистка Йоръм Сон (YESM & ART).

В настоящия момент, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийската филхармония, а и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Светлин Русев е носител на множество награди от редица престижни международни конкурси, сред които конкурса в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн.

Снимки – Община Бургас
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53