Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Ако изтеглим нотата за руските дипломати, показваме беззъба политика

Милен Керемедчиев
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

“Явно от встъпването в длъжност на министър-председателя Петков, той пое на ръчно управление част от функциите, касаещи външната политика на страната ни. Видя се, че в разговорите за РСМ и сега с изгонването на руските дипломати, се вижда, че решенията са в неговите ръце“, казва в “Нашият ден“ Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

“Съмненията за двойна политика от гледна точка на външните отношения на България са по основни въпроси е факт.

Може да се свика извънредно заседание на Министерския съвет, защото в Съвета за национална сигурност при министър-председателя не присъства представител на Министерство на икономиката. Като се касае за национална сигурност, трябва да се вземат всички последствия от вземане на решения, които касаят всички аспекти на нашия живот.

Ако България изтегли нотата, ще влезе в историята със своята беззъба външна политика. Нито една чужда държава не може да казва на България как да води. Това е решение, взето от нашата държава и чуждите посланици трябва да го уважават“, посочва още той.

РСМ

“След като френското предложение към двете държави е модифицирано, а г-жа Ганчовска каза, че не е запозната в подробности дали има такава промяна, или няма. Защото, ако има такава промяна, това означава, че ние трябва да се върнем отново на масата на преговорите, както има решения на МС, то трябва да бъде върнато отново в МС.

Ако това наистина е така, се връщаме в позиция нула, защото парламентът трябва да се произнесе отново по направените промени.

С това предложение имаме добър шанс двустранният въпрос да бъде повдигнат на европейско ниво и всъщност контролът за изпълнението на споразумението. Във френското предложение е записано не само споразумението с България за добросъседство, но и споразумението с Гърция“, посочва още Керемедчиев.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22