Победители с кауза

Ученици и студенти спечелиха награди от Академия за иновации 2022 с продукти, предлагащи работещи решения на реални проблеми

Денис Иванов, Димитър Костадинов и Виктор Неделчев (отляво надясно)
Снимка: Ани Петрова

Приложение за дигитализиране на учебното съдържание, направено от ученици за ученици спечели конкурса Академия за иновации 2022.

За първи път от 9 години конкурсът се печелели от ученици. Отборът leARn: Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж спечелиха с проекта си, който използва добавена реалност (augmented reality), за да изясни на децата какво и защо учат.

До началото на учебната година 5 училища ще използват приложението на leARn, а амбицията им е то да е на разположение във всички училища в страната и да се ползва за облекчение и надграждане на учебния процес.

Триото има още два продукта, облекчаващи работата на учениците: речник на архаичните думи, който се задейства, когато телефонът се постави над съответното понятие в книгата и друг, създаден за децата на живеещите в чужбина българи.

Друг продукт, адресиран към проблема с мръсния въздух, спечели втора награда от конкурса. Отбор Vodoraslo: Денис Иванов и Ванеса Филипова създадоха направи-си-сам биореактор за пречистване на въздуха в класни стаи, болници, офис помещения.

Устройството стимулира фотосинтеза, използвайки микроводорасли. През септември те подариха 100 от първите реактори на различни училища и имаха възможност да се уверят в полезността му: "Едно дете ми зададе около 30 въпроса за 10 минути. Кога едно дете би задало 30 въпроса в час по биология – разказва Денис – и си казах, че има смисъл."

Отбор Vodoraslo работи върху напасването на реактора за различни по тип и площ помещение.

Stolichna H2O е другият проект на екипа: дигитална и актуална карта с чешмите на София и мрежа от места, където вода може да се налива безплатно като така и ще се намали използването на пластмасовите бутилки.
От над 100 участници в Академия за иновации 2022, която се провежда за 9-та поредна година, бяха сформирани 20 отбора. От тях 17 бяха допуснати до менторите в първия ден, а 8 бяха допуснати до финала и бяха представени пред журито на конкурса. В журито участват водещи представители на академичната общност, публичния сектор и бизнеса.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имаме ли съседи в зоната на Златокоска

Всеки човек, живял някога, поне веднъж е вдигал очи към небето и се е питал сами ли сме в космоса. "Има две възможности: или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво страховити", казва писателят Артър Кларк. Търсенето на живот извън Земята обединява търсенията на всички науки от астрофизиката до биологията и от химията до..

публикувано на 07.08.22 в 08:35

Най-добрият начин да почувстваш "истинската" България

Да видят, да чуят, да докоснат земята на прародината – това е най-краткият път за децата, потомци на българските преселници в Бесарабия, да я разберат и обикнат. Нито четенето, нито разказите за България не могат да я направят така близка и позната, както личните впечатления. В това е убеден Олег Косих, председател на фонд "Български дух", който и това..

публикувано на 05.08.22 в 17:05

Как да нарисуваме портрет на птица

Националният природонаучен музей кани всички изкушени от научната илюстрация на работилницата "Нарисувай сова" с Асен Игнатов на 6-и и 7-и август. Какво е необходимо, за да нарисуваме портрет на птица, подсказва чудесното стихотворение на Жак Превер със същото заглавие, в което авторът загатва, че за да се получи портретът, трябва да осмислим..

публикувано на 05.08.22 в 09:05

Летните семинари по български език на Софийския, Великотърновския и Югозападния университет

Когато полезното е приятно, то е многократно по-полезно. Това е подходящият надслов за равносметката от поредното лято, в което големите ни държавни университети организираха международни летни семинари по български език и култура. Така те печелят приятели на страната и езика ни и дават възможност на чуждестранни студенти, преподаватели, преводачи..

публикувано на 05.08.22 в 09:00
Мезешка крепост

Твърдината – постоянен спътник на цивилизацията

Откак свят светува, хората са строели укрепления, крепости, различни фортификационни съоръжения. От Китайската стена до днешните дотове и "укрепрайони" в Украйна – не само воините, но и мирното население са търсели начин да се укрият и предпазят от нападение на враг. Останки от хиляди крепости има по нашите земи, които разкриват забележителни неща за..

публикувано на 04.08.22 в 12:35