Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има ли имотен балон?

Снимка: Добромир Видев

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация?

Васил Люнчев“Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем или продажба, идва и ни казва, след което ние му пращаме директно информация. Така нашите потребители са първите, които научават за дадена обява и не изпускат нищо от пазара“, казва в “Нашият ден“ Васил Люнчев, създател на интернет платформа за имоти.

“Събираме данни от всички обяви от 2015 г. насам. Това, което сме забелязали в последните седем години, е, че всяка година цените на имотите растат. Миналата година те са нараснали четири пъти повече, отколкото при предишните години.“

Според него “основните неща, които влияят на покачването на цените на имотите, са лихвите, които са ниски, но това е дългосрочна тенденция, която е от много години насам. Докато инфлацията, която се повиши точно миналата година, някак накара хората да се чувстват така сякаш парите им се обезценяват, когато седят в банките и искаха да ги сложат в имоти, което увеличава желанието за покупка на недвижимо имущество.“

“Движението на цените на имотите зависи най-вече от инфлацията, дали тя ще върви надолу. Това, което виждаме на пазара, е, че започнаха да липсват определени имоти. По някаква причина хората дори не проверяват“, посочва още той.


Профил на купувача

“Това са хора, които по-скоро имат спестявания, но не е задължително тези спестявания да стигнат за цял апартамент. Цените на наемите не вървят нагоре“, казва още Люнчев.

Галин Гавраилов

“В момента пазарът е изключително жив и динамичен и с позитивно отношение към покупката и продажбата. Намираме се в една стабилна и благоприятна среда“, казва в “Нашият ден“ Галин Гавраилов, регионален мениджър за град София на една от големите агенции за недвижимо имущество и допълва:

“Обикновено летният период е доста активен. Лятното тримесечие между юли-август и септември е или първо, или второ по активност в покупко-продажбите на имоти в исторически план. Хората използват летният период да направят ремонт, да купят имот и да го ремонтират.“

“Една голяма част от пазара се дължи на продажби на двустайни и тристайни апартаменти, което представлява 80% от трудовия пазар. Има лек ръст в търсенето на извънградски имоти“, казва още той.

Чуйте разговорите в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23