Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Център "Алеф" и фестивалът "Приятелството – смисъл и спасение"

Снимка: alef-bg.org

Наскоро в Бургас завърши Международният младежки литературен фестивал "Приятелството – смисъл и спасение", организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". В рамките на фестивала се проведе и деветият Международен литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Над 170 участници от 10 страни се включиха и писаха на тема "Необикновени постъпки на обикновени хора". С номинираните своя опит в литературата споделиха изтъкнати творци като Георги Господинов, Недялко Йорданов, Георги Бърдаров, Кристофър Бъкстън, Иван Ничев. По време на фестивала, а и в творбите на младите хора, най-често звучаха думите "Добро", "Приятелство", "Чест". За Добротата, Приятелството и Честта за настоящето и бъдещето на света; за ценностите и надеждите – за всичко това екипът ни разговаря с организаторите и участниците.


Основен двигател на събитието беше председателката на център "Алеф" Алберта Алкалай. Чуйте нейната оценка за фестивала и с какво той ще се запомни.

Няма четящ човек в България, който да не знае името на Недялко Йорданов, да не е чел негово стихотворение или да не е слушал песен по негови стихове. Ето неговите впечатления от инициативата и от младите начинаещи писатели.

Недялко Йорданов и Кристофър Бъкстън

"И отново при рафтовете с книги, да се убедя, че светът е подвързан и подреден. Ето я Първата световна, ето я Студената война. Нито Испанската гражданска е страшна вече, нито Втората световна. … Всичко рано или късно се превръща в книги, както казваше Маларме, което, като се замислиш, не е чак толкова лош изход" – това е цитат от "Времеубежище" – последния, съвсем наскоро излязъл роман на Георги Господинов. Сега, не с помощта на книгите, а с помощта на записания звук, ви връщаме няколко дни назад, за да чуете какво мисли писателят за бъдещите свои колеги, а и за инициативата, която ги събра в Бургас.

За участниците в литературния конкурс беше организирана и среща – работилница, наричана по модерному уъркшоп. Тя се проведе на два работни езика – български и английски, а в превода се включи английският писател и преводач Кристофър Бъкстън. В самото начало председателката на център "Алеф" Алберта Алкалай пожела на момчетата и момичетата, номинирани в тазгодишния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", успешна работа и им напомни древната мъдрост, че добрите семена, които сеем днес, утре ще дадат добри плодове. Така започна уъркшопът с писателя Георги Господинов. Чуйте как продължи.

Започваме да трупаме личен опит, като се учим от големите. Ето кои автори препоръча Георги Господинов на новите си приятели.

Накрая бъдещите писатели бяха разделени на две групи, едната от които трябваше да напише едно изречение с думата "вина", а другата – "вълнени".

Георги Господинов
Е, ако някои се е чудил какво представляват работилниците по творческо писане и как се отглеждат талантите, ето така – с много внимание, грижа, любов и мисъл за бъдещето… Онова бъдеще, което е винаги скрито в миналото. А миналото никога не бива да се забравя, за да не се повторят срамните и пълни с болка негови мигове. А лекарството, за да няма повече такива мигове, е Добротата – така мислят и  номинираните младежи, които, да припомня, писаха на тема "Необикновени постъпки на обикновени хора".

Кристофър Бъкстън
Един от най-активните участници във фестивала, а и в литературния конкурс на център "Алеф" беше английският писател и преводач Кристофър Бъкстън, живял и работил дълги години в Бургас. "Разбрах отрано, че обичам да се срещам с други култури и най-лесният начин беше да стана учител" – това разказва той за себе си в едно интервю. Сред всичките си ученици, той изключително добре помни момичето, превърнало се в символ на бунтарството сред някогашните тийнейджъри – Петя Дубарова. Разговорът с него започва с въпроса защо е толкова важно днес младите да пишат по теми като тази за Холокоста.


Много от случващото се днес, като войните и насилието напр., обществата ни приемат за нормално. Защото, уви, просто сме свикнали с него. А то е патология. И затова е толкова важно днес да наричаме нещата с истинските им имена и да продължаваме да вярваме, че Доброто винаги побеждава. Както вярва и Милица Иванова от Варна – авторка на разказа "Ноев ковчег", който ѝ донесе първото място в конкурса.

И накрая едно обещание. Когато сборникът с разкази на победителите в тазгодишния Международен литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" бъде готов, екипът ни ще направи всичко възможно да ви запознае подробно с творбите и с техните автори.

Снимки: alef-bg.org
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перуанска шаманка: За пандемията сме виновни ние, защото изтезаваме природата

Силвия Калисая Чукуймия е истинска перуанска шаманка, духовен лечител и магичен учител. Тя е потомка на народа аймара, който е по-древен от инките и обитава южния край на езерото Титикака. Силвия израства в малкото планинско селце Алтаплано, където баба ѝ от 7-годишна и предава съхраненото шаманско знание. Завършва два университета – в Лима и в Пуно,..

публикувано на 06.10.22 в 11:03

Руската намеса в съдбините на България

С новата си книга проф. Ева Соколова задава въпроса: "Защо ние, българите, не си даваме сметка, че Русия и като империя, и като СССР, и днес като Руска федерация, никога не се е отнасяла към България като към равноправна или поне приятелска страна, "по-малък брат". Напротив, има неоспорими доказателства за враждебно отношение, продиктувано от..

публикувано на 06.10.22 в 08:29
Иван Господинов и Венета Гаврилова

Двете лица на технологиите в образованието – стрес и прогрес

Под този надслов на 7 октомври в София ще проведе годишната си конференция сдружение "Образование без раници". Как технологиите да се използват умно, балансирано и ефективно, как да се намалят "страничните ефекти" от тях – като стресът, прегряването, пасивността, отчуждението – ще обсъждат на форума учители, директори на училища, педагогически..

публикувано на 05.10.22 в 15:30

Между Рош а-Шана и Йом Кипур

На десетия ден след началото на Рош а-Шана (Нова година) еврейската общност от цял свят отбелязва най-големия празник Йом Кипур. С него завършват и дните, предназначени за размисъл и покаяние. Това е време за уреждане на отношенията с близките и за разрешаване на конфликтите. Според преданието в Стария завет 40 дни след като на Синайската планина евреите..

публикувано на 05.10.22 в 12:24

Памет за проф. Тодор Бояджиев

Българската научна общност загуби един от най-ярките си представители, ерудиран познавач на езика в диалектното му богатство, лексиката, фонетиката и фонологията, изследовател с модерно виждане и размах, учител на поколения езиковеди. Самият той е ученик и последовател на забележителни учени като проф. Кирил Мирчев, проф. Стойко Стойков и проф...

публикувано на 05.10.22 в 10:37