Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илинден – ден на Светия пророк Илия

Българската православна църква почита паметта на св. Илия на 20 юли по Григорианския календар.

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Св. пророк Илия бил от потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Българската празнична обредна система свързва деня и с предпазване от огън и пожари.

худ. Росен АрсовВ почит към стихиите, на Илинден не се работи. И не се влиза в морето. Старите рибари и моряци казват, че Илинден е хаталия, лош ден. Тогава излиза северният вятър, който обръща водата. Под повърхността на Черно море се образува завихряне, мъртво вълнение, което дърпа навътре лодки и плувци. Колкото заливът изглежда по-хубав и тих, толкова водата отдолу се върти като центрофуга.

Според народния фолклор Свети Илия има две, даже три сестри. Мария и Магда знаят колко бързо се гневи, ако някой вземе, че работи на неговия празник! Затова, когато светецът пита кога точно е Илинден – на 20 юли или на 2 август, Мария и Магда отговарят според случая: "Още не е дошъл” или: "Вече отмина”.

В някои райони на България има поверие, че св. Илия е брат и на св. Марина. Двамата си поделят властта над огъня и водата. Освен с поверията огън – вода, Илинден е свързван и с друга двойка противоположности: горещо – студено. Тъкмо на Илинден, въпреки жегите, светецът ритуално мята кожух и тръгва към Господ да измоли идването на зимата. За да може и слънцето да си почине.

Името Хелиос (Илиас) е останало от старозаветния период до днес: Елия, Елияху (иврит), Иляс (сред хората с мюсюлманско вероизповедание), Елиас, Ели (Франция), Елиа (Италия). У нас, в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Хърватия, Черна гора и другаде името е разпространено като като Иля, Илия, Ило, Ильо, Илиян, Личо, Илиана, Илка, Илин, Илина.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – pravoslavieto.com и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45