Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Анна Кърковска: Животът е за изживяване

Снимка: личен архив


Тя ПР експерт и фрилансър. До преди две години живее в Щатите. Прекарва там 23 години – почти целия ѝ съзнателен живот. Отива да учи, след което остава да живее и да работи там. Завършила е в два университета. Има магистърка степен по международни отношения в Американския университета във Вашингтон. Работила е много в така наречения "неправителствен сектор". Последните няколко години е редактор на списание. Споделя, че се развива в творческото писане, редакторството, маркетинга и комуникациите. Дори по време на майчинството си работи за различни организации на свободна практика. Завръща се по време на пандемията от Covid-19 през 2020 г. в родината и тръгва на път – по красивите места в България, оброчните кръстове и миналото. 

За разстоянията между държавите, решенията, духовните потребности и корените разказва в "Нашият ден" Анна Кърковска:

"Обичам да пиша. Обичам този тип работа, в който има някаква рамка, но в същото в тази рамка има свобода за някакво действие, за креативност“, споделя тя.

Решението да се върне в България назрява с времето и през 2020 г. Заедно с бащата на децата ѝ и децата си прави голямата крачка назад. "Имах философски противоречия с живота там, културата. Започнах да мисля активно за връщане в България“, твърди Анна.

Пътят към новото

Пандемията дава тласък на идеята за връщане в родината. "Успяхме да дойдем през лятото на 2020 г. година в България. Децата ми бяха на възраст за започване на детска градина, да се социализират, но не исках да са в среда, където говорят чужд език и в същото време да носят маска в детската градина. Реших, че трябва да останем тук“, споделя Анна.

И допълва: "Трябваше половин живот да пообиколя света, за да мога да върна вкъщи – и буквално и преносно. Човек осъзнава, че времето си лети. За мен е по-важно да бъда до майка ми и баща ми, защото всеки ден е подарък“.

За Анна е важно да може да комуникира с децата си на български и те да пораснат в България. Те са отгледани на български и английският не е бил част от тяхно ежедневие. Тя обича да се докосва до места, които не са често посещавани от туристи. "Имам порив да ги запечатвам, да ги покажа през моята естетика“, казва Анна.

Народните танци

Липсата на достатъчно връзка с България и носталгията карат Анна да започне да се занимава с народни танци отвъд Океана. "Бях потопена в американската и много интернационална среда във Вашингтон. Беше вътрешно искане да се върна към нашата култура и намерих курс по народни танци във Вашингтон“, спомня си тя.

Американската мечта

Митът за американската мечта не е толкова верен. Има официални проучвания, ако в Америка някой трябва да извади 350-400 долара за извънреден разход, този човек ще бъде фалирал на края на месеца, той няма да може да си плати вноската по студентския заем или вноската за ипотеката.

Да стопиш разстоянието и различията между България и Америка не е лесно. "Намирам, че този по-индивидуалистичен начин на мислене е стъпил здраво тук. И в Щатите е така, но има много неща за преосмисляне – на тяхната история, на това, което ги сплотява. Големият порив хората да бъдат свободни от държавата, това е Америка", твърди Анна.

Обича да открива безкрайно красиви и тъжни места в България и се стреми да ги запечата такива, каквито са.

Историята на Анна Кърковска можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: личен архив на Анна Кърковска

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51