Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

доц. Жана Казанджиева
Снимка: Гергана Хрисчева

Кога и как страда човешката кожа? Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в заобикалящата ни среда. Не бива да се пропуска диапазонът на болестите от екзема до обрив, уртикария и псориазис, границата между алергия и болестен процес.

В "За здравето" доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”, споделя, че "пандемията бе изпитание и се отрази върху работата на дерматолозите, защото за нас е много важно контактът на живо с пациента, тъй като една снимка никога не може да покаже плътността, цвета, обривите“. 

И допълва, че 70-80% от прекаралите Covid-19 се оплакват от косопад. Това не е изненада. Доста вирусни инфекции в миналото, включително петнистият тиф или чумата и др., са имали като последица косопада. До три месеца след прекарана короновирусна инфекция косата страда и се налага по-специална грижа.

Повече от  две десетилетия дерматолозите в Европа са част от кампанията "Евромеланома", която популяризира и разпространява информация за предотвратяване на рака на кожата, ранна диагностика и лечение. Най-често този вид рак се среща над 50 години и при хора продължително изложени на слънце. По-висок риск има при хората със светла кожа и лесно изгаряне на слънце, продължително или периодично излагане на слънце, използване на солариум, наличие на повече от 50 бенки, семейна история за рак на кожата, както и при хора над 50 години или при претърпяна органна трансплантация.

"През 2021 г. бе проведено проучване, което показва, че слагайки най-високият фактор, произведени по всички правила висококачествени защитни средства, ако нанесем фотозащитата само веднъж навсякъде, ние имаме само 20% на защитена кожа“, твърди доц. Казанджиева.

Някои от новите слънцезащитни продукти имат защита от синята светлина от видимия спектър, която се оказва, че една от основните по отношение на всички тези свободни радикали, посочва доц. Казанджиева.

Тя отбелязва, че витамин D, особено при хората със заболявания, при които задължително трябва да има фотопротекция и слънцезащита – това са заболявания като системният лупус, като порфирията, като някои генни дерматози – и при такива случаи тези пациенти трябва да ползват непрекъснато слънцезащитни продукти, и тези хора няма как да синтезират достатъчно витамин D.

Ето какво споделя д-р Наташа Цекова, началник на Клиниката по онкодерматология и дерматохирургия в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

"Мелономата е едно от най-злокачествените кожни тумори, които се появяват по кожата. За съжаление все още профилактиката не е на високо ниво, тъй като пациентите се диагностицират в напреднал стадий и с метастази в лимфни възли или във вътрешни органи“.

Според доц. д-р Казанджиева "най-важните 2 квадратни метра във вашия живот е вашата кожа. Това означава, че каквато и гарсониера или апартамент да имаме, ние на практика живеем в 2 квадратни метра и това е площта на нашата кожа”.

Целия разговор с доц. д-р Жана Казанджиева и д-р Наташа Цекова можете са чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо децата не могат да развият социални и емоционални умения?

На 27 септември 2022 г. в София стартира международната конференция "Социалното и емоционално развитие на децата в ранна и предучилищна възраст в Европа" . Организатори са Департаментът за "Когнитивна наука и психология“ към Нов български университет и 37-а детска градина "Вълшебство“. Във форума участват психолози и учители от страната и..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

България на картата на високите технологии

Тазгодишното издание на технологичния форум Robotics Strategy Forum 2022 , организирано от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" (PARA), ще проведе на 29 септември 2022г. в София Тех Парк в сграда "Инкубатор“.  Събитието е хибридно и е насочено към развитието на индустриалните иновации и високите технологии у нас, както и към пътя за..

публикувано на 27.09.22 в 10:28

Проф. Шефкет Памук – специален гост на научна конференция в Карлово

Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви“, Центърът за стопанско-исторически изследвания и  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ организираха едно от най-значимите научни събитие на годината – международна научна конференция, което се проведе в Карлово на 23 и 24 септември със заглавие "Дилеми на развитието“. Град Карлово събра най-изявените..

публикувано на 27.09.22 в 09:20

Доц. Соня Алексиева: Ускорената дигитализация на туризма е добрата новина от пандемията

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември. През месец септември 1979 г. в Torremolinos, Испания – на третата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към Обединените нации се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се поставя през 1980 г...

публикувано на 27.09.22 в 09:15

Планова техническа профилактика на 27 септември

На 27 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, БЕЛОГРАДЧИК 4 на честота 102.3 MHz, и ДОЛНА ВЕРЕНИЦА 4 на честота 100.4 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“; АЙТОС 5 на честота 89.5 MHz и БЕЛОГРАДЧИК 5 на честота 88.2 MHz, излъчващи програма „Христо Ботев“;..

публикувано на 27.09.22 в 06:00