Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

доц. Жана Казанджиева
Снимка: Гергана Хрисчева

Кога и как страда човешката кожа? Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в заобикалящата ни среда. Не бива да се пропуска диапазонът на болестите от екзема до обрив, уртикария и псориазис, границата между алергия и болестен процес.

В "За здравето" доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”, споделя, че "пандемията бе изпитание и се отрази върху работата на дерматолозите, защото за нас е много важно контактът на живо с пациента, тъй като една снимка никога не може да покаже плътността, цвета, обривите“. 

И допълва, че 70-80% от прекаралите Covid-19 се оплакват от косопад. Това не е изненада. Доста вирусни инфекции в миналото, включително петнистият тиф или чумата и др., са имали като последица косопада. До три месеца след прекарана короновирусна инфекция косата страда и се налага по-специална грижа.

Повече от  две десетилетия дерматолозите в Европа са част от кампанията "Евромеланома", която популяризира и разпространява информация за предотвратяване на рака на кожата, ранна диагностика и лечение. Най-често този вид рак се среща над 50 години и при хора продължително изложени на слънце. По-висок риск има при хората със светла кожа и лесно изгаряне на слънце, продължително или периодично излагане на слънце, използване на солариум, наличие на повече от 50 бенки, семейна история за рак на кожата, както и при хора над 50 години или при претърпяна органна трансплантация.

"През 2021 г. бе проведено проучване, което показва, че слагайки най-високият фактор, произведени по всички правила висококачествени защитни средства, ако нанесем фотозащитата само веднъж навсякъде, ние имаме само 20% на защитена кожа“, твърди доц. Казанджиева.

Някои от новите слънцезащитни продукти имат защита от синята светлина от видимия спектър, която се оказва, че една от основните по отношение на всички тези свободни радикали, посочва доц. Казанджиева.

Тя отбелязва, че витамин D, особено при хората със заболявания, при които задължително трябва да има фотопротекция и слънцезащита – това са заболявания като системният лупус, като порфирията, като някои генни дерматози – и при такива случаи тези пациенти трябва да ползват непрекъснато слънцезащитни продукти, и тези хора няма как да синтезират достатъчно витамин D.

Ето какво споделя д-р Наташа Цекова, началник на Клиниката по онкодерматология и дерматохирургия в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

"Мелономата е едно от най-злокачествените кожни тумори, които се появяват по кожата. За съжаление все още профилактиката не е на високо ниво, тъй като пациентите се диагностицират в напреднал стадий и с метастази в лимфни възли или във вътрешни органи“.

Според доц. д-р Казанджиева "най-важните 2 квадратни метра във вашия живот е вашата кожа. Това означава, че каквато и гарсониера или апартамент да имаме, ние на практика живеем в 2 квадратни метра и това е площта на нашата кожа”.

Целия разговор с доц. д-р Жана Казанджиева и д-р Наташа Цекова можете са чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38