Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юси Бьорлинг – един от най-красивите гласове на XX век

Снимка: jussibjorlingsociety.org

В предаването "На опера в събота" ще ви припомним легендарния глас на един от водещите тенори в ХХ век – Юси Бьорлинг с някои от архивните записи от 30-те и 40-те години на миналия век. На 3 септември от 20 часа програма "Христо Ботев" ще излъчи две цели оперни творби – "Палячи" на Руджеро Леонкавало и "Манон Леско" на Джакомо Пучини.

Юхан Юнатан Бьорлинг е роден на 2 февруари 1911 г. в шведския град Борленге, умира на 9 септември 1960 в Стокхолм. Още приживе е наречен „шведския Карузо“, носител е на Грами в годината на смъртта си, а още през 1944 г. е удостоен с почетното звание "Придворен певец на Швеция".

През 1937 г. тенорът дебютира в Карнеги хол, а на следващата година е в Метрополитън опера като Родолфо в "Бохеми" на Пучини. Именно на сцената на този театър в периода 1940-1950 г. шведският тенор създава прекрасни образи с централните роли във френски и италиански репертоар: "Трубадур", "Риголето", "Аида", "Бал с маски", "Палячо", "Селска чест", "Фауст", "Ромео и Жулиета", "Бохеми", "Мадам Бътерфлай", "Тоска“ и "Манон Леско". Негови партньори са други забележителни певци като Зинка Миланова, Виктория де лос Анжелес, Роберт Мерил, Ленард Мерил, Борис Христов и др.

Днес на името на Юси Бьорлинг е учредена престижна стипендия в колежа "Густавус Адолфус" в Сейнт Питър, Минесота. Архивът с негови представления, фотографии, писма, концертни и оперни програми, рецензии и отзиви се съхранява в "Якобс скуул оф мюзик" в университета Индиана в Блумингтън, САЩ. Вдовицата на Бьорлинг, също оперна певица и актриса Ана-Лиза Бьорлинг, заедно с Андрю Фаркас публикува биографична книга за съпруга си, в която го представя като любящ баща и съпруг и щедър колега, макар че не скрива пагубното влияние на алкохола в живота му. На 15 март 1960 г. по време на постановка на "Бохеми" в лондонската Ковънт гардън, Юси Бьорлинг получава сърдечна атака. Въпреки това успява да изкара докрай представлението, но умира 6 месеца по-късно. В този период са направени и неговите последни записи – "Реквиема" на Верди заедно с Леонтин Прайс, Розалинд Елиас и Джорджо Тоци, реализиран от Дека рекърдс под палката на Фриц Райнер. На 9 септември същата година тенорът напуска този свят.

Юси Бьорлинг в студио
"Палячи" от Руджеро Леонкавало, запис от 1953 г.
Действащи лица и изпълнители:
• Канио, собственик на трупа пътуващи артисти (Палячо) – Юси Бьорлинг, тенор
• Неда, негова жена (Коломбина) – Виктория де лос Анджелис, сопран
• Тонио, артист от трупата (Тадео) – Ленард Уорън, баритон
• Бепо, артист от трупата (Арлекин) – Пол Франке, тенор
• Силвио, млад селянин – Робърт Мерил, баритон
• Селяни – Джордж Чехановски и Ричард Райт
RCA Victor симф. орк.; хор "Робърт Шоу", Колумбийски момчешки хор
Диригент – Ренато Челини


"Манон Леско" от Джакомо Пучини, документален запис "Метрополитън опера", 10 декември 1949 г.
Действащи лица и изпълнители:
• Манон Леско – Дороти Кирстен, сопран
• Ренато де Грийо, студент, любовник на Манон – Юси Бьорлинг, тенор
• Леско, брат на Манон, сержант – Джузепе Валденго, баритон
• Жерон де Ревоар, главен ковчежник на Амиен – Салваторе Бакалони, бас
• Едмондо, студент – Томас Хейуърд, тенор
• Ханджия – Джордж Чехановски, баритон
• Певец – Жан Мадейра, тенор
• Учител по танци – Алесио де Паулис, тенор
• Фенерджия – Пол Франке, тенор
• Сержант – Клифърд Харвот, баритон
• Морски капитан – Ози Хоукинс
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Джузепе Антоничели
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05