Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се справят хората след наводнението в Подбалкана?

Село Слатина се нуждае от всякаква помощ

Едно от наводнените села в община Карлово
Снимка: БГНЕС

Започна описването на щетите в най-засегнатите от прииждането на река Стряма карловски села Богдан и Каравелово. Две комисии вече обхождат домовете на пострадалите и описват нанесените от наводнението поражения.

Все още в община Карлово има селища без вода. Уверението на институциите е, че до вторник ще има вода.

Как се справят хората след наводнението в Подбалкана?

Цветелина Георгиева е жител на едно от най-засегнатите селища - Слатина, ето какво разказа тя в “Нашият ден“:

“Не бих казала, че ситуацията е по-добра. Денят отново ще бъде изпълнен с надежда. Ситуацията в селото остава бедствена. Около 30 къщи все още са блокирани и са под вода.

Имаме питейна вода, която беше докарана вчера от доброволци. Военните също докараха водоноски и в отцепената част на Слатина. Доколкото виждам има и консерви. Въпросът е, че трябва тежка техника.“


Тя сподели още, че има нужда от още хора, които да помогнат в разчистването:

“От хора винаги ще имаме нужда, тъй като къщите, които в момента са блокирани, са много. Надяваме се да бъде изпратена и тежка техника, тъй като има огромно количества дървен материал, които трябва да бъдат премахнати, за да бъдат отблокирани и къщите. Има пясък над 3 метра, който няма как да бъде премахнат с ръчен труд.“

“Искам да изкажа и огромната си болка за това, че едва на третия ден село Слатина беше споменато някъде, че нещо се случва в него, а всъщност щетите са огромни. Хора от селото буквално звъняха през минути, за да помолят някой да отрази ситуацията в Слатина,но едва на третия ден беше показано по телевизията“, сподели тя в ефира на “Нашият ден“ и подчерта:

В момента са необходими багери, които да прокопаят канала, по който да се изтича водата.“


Осигуряват ли се адекватни мерки?

“Вчера дойде техника от община Казанлък, благодарни сме за това, но тя няма да бъде достатъчна. До вчера хората, кой с каквото може помагаха, за да отбият водата и да не влиза в техните къщи. Но само ръчният труд няма как да спаси положението, защото то е критично“, посочи още Георгиева.

“Има доброволческа група от София, те правиха дигите с пясък и се опитваха да отбият водата, за да не влиза в засегнатите къщи. Не мисля, че бедстващите хора ще могат да се върнат скоро в къщите си, те са настанени от свои близки“, спомена още тя. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът на село Арчар

От древния град Рациария до днешното село Арчар

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом. Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11