Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Да се запазят хартиените рецепти наред с електронните

Димитър Маринов, БФС: Всички рецепти да бъдат задължително електронни

Снимка: mh.government.bg

От Българския лекарски съюз подкрепят запазването на хартиените рецепти наред с електронните. 90% от лекарите и повече от половината от пациентите са на мнение, че хартиените рецепти трябва да се запазят паралелно с електронните.

Това показва проучване на нагласите на българите, представено на пресконференция от Българския лекарски съюз. Допитването е на социологическа агенция "Тренд", направено е между 3 -10 юни и е финансирано от БЛС.

До момента са издадени 20 млн. електронни рецепт, 5 млн. електронни направления, 10 млн. електронни прегледа, което показва, че българския лекар работи в условия на дигитализация, посочи председателят на БЛС Иван Маджаров. 

“На въпрос – “наскоро в България въведоха възможност за издаване на електронни рецепти“ – 75% бяха чули, което е една добра цифра като процент. На втория въпрос – “кое от следните твърдения е най-близко да вашето мнение, трябва ли изцяло да се премине на електронни рецепти“ – 21% от респондентите отговарят – “да“, 10% отговарят – “трябва да се използват само хартиени“, 58% казват, че трябва да има възможност електронната и хартиената рецепта да се използват паралелно. 11% казват – “не знам, не мога да преценя““, посочи още той и допълни:

“Когато на страницата на една пациентска организация се зададе същият въпрос, отговорите бяха практически същите. В този си въпрос проучването на “Тренд“ потвърждава проучването на пациентската организация, там отговорите са 84% от посетителите на пациентската организация настояват да останат двете възможности за издаване на рецепти.“

“Следващ въпрос – на вас лично заменяли ли са ви едни лекарства с други лекарства – 41% казаха “да, заменяли са ги“. Това е важен въпрос, защото много често чуваме как нямат никаква възможност да заменят терапията и пациентите остават без такава. Това не е вярно, самите ние, лекарите, знаем, че в много от случаите фармацевтите се обръщат към изписалия рецептата, имаме добри контакти с тях в ежедневието си и обясняват причините защо не могат да отпуснат това лекарства и съответно правят замяната – 95% от отговорилите казват – “да“ беше ни обяснено, което означава, че по места нашите партньори, колегите магистър-фармацевти работят така, както трябва“, посочи още той.

След като в целия ЕС важат и електронните, и хартиените рецепти, така трябва да бъде и у нас е на мнение от БЛС:

“Смятаме, че българските пациенти не могат да бъдат третирани по-различно то европейските. За нас е ясно, че без промени и в начина на отпускане, с нормативни премени, наредба 4 на антибиотици, само с промени в начина на изписване, няма как да се пристигне резултат. Всички знаят, че има забрана в тази наредба, но ще продължат да се отпускат, въпреки забраната“, казва още Маджаров.

Изписване на антибиотици – варианти за ограничаване

“В закона е изписано, че се отпуска само срещу рецепта и след като се твърди, че тази рецепта трябва да бъде електронна?! Най-логично е да се обвърже софтуера на аптеките с възможността за отпускане от складовата наличност. Имаме няколко елемента – за всички е ясно, че може да бъде проверена складовата наличност – зареждане и фактури. Двата варианта на електронна и хартиена рецепта съществуват във всички други държави с изключение на Естония. В Дания, Норвегия, Финландия, Франция и Швеция рецепти се изписват и по двата начина и е постигнато 90% електронно преподписване, посочи още д-р Иван Мадажаров.

Чуйте репортажа звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз:

Съгласни ли са фармацевтите да попълват електронното здравно досие, внасяйки информацията от рецептата в електронната система?

“Съгласни сме да попълваме информация в досието на пациента за това, което сме направили. Ако лекарят е генерирал електронно разписание, ние да отбележим какво сме отпуснали по рецептата – какво, кога и какви количества. Това, което е работата на фармацевта. Във всяка една система, всеки е трябвало да докладва, каквото върши, ако лекарят предписва нещо, трябва той да го въведе в тази електронна система“, каза той и допълни:

“Ако ние ще вкарваме хартиените рецепти, които лекарите ще издават, то лекарите ни правят предписващи фармацевти. Ще можем да предписваме каквото, когато и както си пожелаем и никой няма да може да контролира това. Това е опасно за системата и за пациентите.

С БЛС винаги сме били партньори, както и в работните групи, когато се разработваше Националната здравно-информационна система. Ние искаме всички рецепти да бъдат задължително електронни, но с оглед на плавното преминаване на системите, се съгласихме поне антибиотиците за начало да бъдат, защото при тях има ясни данни за сериозни злоупотреби.“

Изписването на антибиотици

“Имаше консенсус, че от 1 ноември лекарите задължително предписват само антибиотиците на електронна рецепта, всичко останало, когато те са на работното си място, когато са на компютър, когато са в кабинета, когато са в медицинския център, когато са в болницата, да генерират електронни предписания. Предвиждаше се и се постави началото на разработване на безплатно приложение за лекарите, с което те ще могат през мобилен телефон, през смартфон, със защитена среда сигурни данни и т.н. да могат да предписват, когато са извън кабинета, дистанционно“, подчертава още той и допълва:

“Реформата беше направена и тръгна да се прави заради пациента, но сега нейното спирането е точно заради други интереси. В момента се обслужват корпоративни, лобистки и частно-съсловни интереси. Някои хора много добре плуват в мътна вода и те искат мъглата да продължава, защото електронната рецепта дава яснота – кой какво е свършил, кога и в какво количество.“

Основното е прозрачността

“Някои хора не искат да има прозрачност. Съгласен съм, че това е началото на един процес и точно наличието на хартиени рецепти дава възможност да се отпускат лекарства без рецепта, да се отклоняват лекарства от веригата на лекарствено снабдяване към места, така че те да не стигат до пациента. Всеки един разход, различен от броя на изпълнените рецепти, се оправдава в момента с хартиени рецепти. Когато имаме електронна рецепта, точно това не може да се скрие. Притесненията на д-р Маджаров, че аптеките ще могат да отпускат лекарства без рецепти на практика е така, когато има хартиени рецепти.

Ако рецептите са електронни, количествата на лекарства в аптеката се докладват на външна система, каквато е Агенцията за лекарства, изпълнението на рецептите е външно за аптеките и за складовете. Ако двете неща не съвпаднат – отпуснатите количества не съвпаднат с предписаните и изпълнените, то съответно това е нарушение и може веднага да се отиде и да се реагира“, казва още той в ефира на предаването “Нашият ден“ на БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16