Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За смисъла да предизвикаш мечтите си

Маргарита Левиева
Снимка: ФС на ПГ по транспорт - Сливница

Има жени, пленяващи с неизтощимата енергия, която излъчват. Маргарита Левиева е превърнала своя живот в доказателство за непобедимата сила на вдъхновението, вярата и ентусиазма. "Трябва да се работи" – казва тя, без да поставя условности. Трябва да се работи, но и да се дава най-доброто, на което е способен човек.

Започва работа на 19 години като библиотекар в Специализираната библиотека към Института по виното в гр. София. Попада в колектив от учени, изследователи, практици, които са амбицирани да научат най-младия сред тях на всичко, което знаят – от управлението на библиотеката до тайните на виното. Библиотеката омагьосва Маргарита и след кратко отклонение към мечтаната учителска професия тя отново се завръща сред книгите.

Човек трябва да бъде почтен, да живее почтено. Тогава мечтите имат смисъл и животът придобива необходимата плътност.

Днес, вече пенсионер, Маргарита сбъдва мечтата на своите младежки години, става учителка. Преподава български език и литература в Професионалната гимназия по транспорт в гр. Сливница. Говори за училището и своите ученици вдъхновено, както подобава на истински учител.

А между библиотеката и учителстването Маргарита Левиева е осъществила още много проекти. Редактор и издател е на специализирани списания в сферата на лозарство и винарството, председател е на Училищно настоятелство, дегустатор на вина и спиртни напитки, екскурзовод.

Най-важно е всеки да получи кураж, да бъде окуражен да следва мечтите си, казва тя, мислейки вероятно за своите ученици, но и за всички които имат несбъднати мечти.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Стайков

Николай Стайков: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас

Какви процеси в държавата разкрива случаят "Осемте джуджета", разследван от АКФ (Антикорупционния фонд), след интервюто с Любена Павлова, бивша съпруга на Петър Петров (Еврото) – коментира Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, автор на разследването. През 2020, когато Николай Стайков представи разследването "Осемте джуджета“, главният..

публикувано на 03.06.23 в 09:00
Снимката е илюстративна.

Изпусна ли Европа AI революцията?

Страните от Г-7 са се споразумели, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект , които да са "базирани на риска" . Въпросните регулации трябва да съхранят отворена и благоприятна среда за развитието на дигиталните технологиите и да са основани на демократични ценности. Ще се създаде ли Закон за изкуствения интелект (AI) и..

публикувано на 02.06.23 в 15:40
19-о средно училище

Незаконосъобразно уволнение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Снежанка Христова от София води дълги години трудово дело срещу своя работодател – 19-о средно училище "Елин Пелин" София. По начало Христова е завела няколко иска по чл. 344, ал. 1, т. 1,2,3 от Кодекса на труда – иск за..

публикувано на 02.06.23 в 15:30
Христо Ботев, май 1875 г., Букурещ. Най-известната фотография на Ботев е правена в ателието на фотографа Тома Хитров

Христо Ботев е посветил целия си живот на истината и свободата

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България в родния град на поета – Калофер, се провежда митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.  За паметта и за делото на героя революционер в "Нашият ден“ разказва Ася Николова , директор на Националния..

публикувано на 02.06.23 в 12:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Епидемия ли е домашното насилие?

Епидемия ли е домашното насилие и адекватно ли е сега действащото законодателство? Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие. Разширява се кръгът на жертвите под защита. Проблем е, че все още липсва Национална информационна система за домашното насилие. На Националния телефон 112 са получени за 3 години над 110..

публикувано на 02.06.23 в 12:30