Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва фестивалът на уличното изкуство 6fest в Пловдив

Снимка: 6fest.art

Започва 12-ото издание на фестивала на уличното изкуство 6fest в Пловдив. Изданието е насочено към музиката. В ролята на улични музиканти ще видим популярни имена от българската поп и джаз сцена, както и местни формации, включително младежки или в специфичен жанр като класическата барокова музика. Участие ще вземат различни съвременни изпълнители и групи от поп и джаз сцената, както и формации, включително младежки или в специфичен жанр като класическата барокова музика, разказва организатора и създател на фестивала "6 фест" – Момчил Цонев:

"Една от идеите на фестивала е да показва младежки формации и да популяризира местни формации от града, в който фестивалът провежда издание. Целта е да популяризираме независими формации и да оживим градските пространства с изкуства, затова го провеждаме на улици, площади, градски градини, търсим нестандартни пространства, затова сме избрали и две от тепетата на Пловдив на самия хълм за концерти по залез слънце."

В различните си издания 6Fest е представял съвременен цирк, куклен театър, огнени изкуства, марионетки, живи статуи, парад на кокили, танцово шествие, танцов спектакъл, улични музиканти и за първи път на фестивал у нас – каскада от летящ балон. Тази година изданието е с акцент към музиката. В програмата ще бъдат Иво Димчев, Мила Роберт, Миленита, Дарио Българио, Марица Брас Бенд, Иво Димчев, Вили Стоянов и "Just Bossa", Митко Таралежков и група "Таралеща", "Collegium Ritornello" (Пловдив), Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав "Димитър Мечев" – Велинград. Всички събития в програмата са с вход свободен.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Саватева: Морето не е за всекидневна употреба

"Капка, изпреварила дъжд" е новата стихосбирка на Диана Саватева, която прави разходка из улиците на един морски град. Няма твърде много море, но има сол във всяка сричка.  "Аз не злоупотребявам с използването на думата "море", но заедно с това морето се усеща под кожата на всеки стих. Това е особеното бургаско отношение. Имам една фраза в един..

публикувано на 07.12.22 в 13:10

"Първите пет" на Мила Янева-Табакова

Една от най-интересните млади художнички в полето на илюстрацията Мила Янева-Табакова представи своята авторска книга "Първите пет", в която се разказва за първите пет години родителство.  Водена от няколко ключови емоции, Мила рисува и описва, нежно, като с молив през какви моменти преминават една майка и нейната дъщеря. Емоциите, разбира се, са..

публикувано на 07.12.22 в 11:11

Националният литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022 отличи писатели студенти

На тържествена церемония в Националния студентски дом се състоя връчването на наградите на младите писатели, които тази година взеха участие в Осмото издание на Националния литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022. Конкурсът е знаков за откриване на таланти, пробващи перото си в поезията, прозата и хумора. Председател на..

публикувано на 07.12.22 в 10:17

Две книги на проф. Христо Трендафилов в "Артефир"

Проф. д.ф.н. Христо Трендафилов е работил като специалист-филолог към Научен център “Преславска книжовна школа”. Защитил е кандидатска дисертация на тема “Полемическото наследство на Константин Философ в староруската литература”. Преподавал е в катедра “Литература” на Шуменския университет и пак там е участвал в работата на НЦ “Преславска книжовна..

публикувано на 07.12.22 в 10:00

Вятърът в крилата ми

Художничката Ангелина Павлова учи при водещи специалисти в ателието за стъкло на проф. Станислав Либенски в Чехия, завършва Академия по изкуствата в Полша и специализира в Sars-Poteries във Франция, като доразвива отличната основа в скулптурата, придобита в Художествената Академия в София, България. През 1981 завършва Техникум по керамика и..

публикувано на 07.12.22 в 09:30