Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кои са най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване"

Снимка: pixabay

Правата и привилегиите в здравеопазването винаги са повод за разговор, защото системата е твърде консервативна и промените са бавни – това е акцентът в разговора с д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

В Световния ден за безопасност на пациентите в програмната линия "За здравето" се коментират най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване", умението и механизмите да пазим правата си, да разпознаваме конфликтните точки в отношенията "лекар-пациент", да се противопоставяме на недоверието и агресията.

В разискванията се цитира позицията на Българския лекарски съюз, изразена от неговия председател д-р Иван Маджаров на конгрес в Пловдив, а от офиса на СЗО в България участие взема доц. Михаил Околийски – с коментар на факти и цифри от европейската и световната практика, както и акценти от нашите реалности в здравеопазването. За пример се посочва състоянието на психиатричната помощ в България, липсата на устойчива политика и адекватна грижа за психичноболните.

Чуйте разговора на Стойчо Стоев с д-р Мария Петрова и доц. Михаил Околийски в предаването "За здравето".

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Розовата къща – последното безплатно място за хора със зависимости

“Розовата къща” е единственият нископрагов център в София ,   в които хората, страдащи от зависимости, да намерят подслон, да се нахранят, изкъпят и да облекат топли дрехи. Само преди дни призивът в социалните медии беше, че това временно убежище отново започва да се пълни с хора. В "Нашият ден“ Юлия Георгиева , която е сърдечният ритъм на..

публикувано на 06.12.22 в 09:10
Кирил и Надежда Георгиеви от село Тракия

Кирил и Надежда Георгиеви от село Тракия

Герои на " Епизоди от живота" са Кирил и Надежда Георгиеви от село Тракия. Кирил е народен певец, създател и ръководител на мъжката фолклорна група от селото, а Надежда е негов верен спътник в живота повече от 50 години. Техният живот е свързан с музиката.  Чуйте от звуковия файл какво разказват Кирил и Надежда Георгиеви за своите предци, за своя път..

публикувано на 06.12.22 в 08:41

За потопеното под язовирите наследство

Темата на Terra култура този път е за потопеното под язовирите наследство, състоянието на обектите и съдбата на изселеното население в резултатите от 4-годишно проучване на екип на ИЕФЕМ-БАН. Действията на всяка една власт през различните периоди на управление на държавата – исторически, политически, икономически – невинаги могат да се третират..

публикувано на 05.12.22 в 15:00
Лиляна и Атанас Атанасови

По дирите на траханата

От няколко месеца Лиляна Атанасова от град Хасково официално произвежда трахана. Казвам официално, защото неофициално тя произвежда трахана още от раждането на детето си преди няколко години. А съвсем неофициално – траханата е част от детството и спомените на Лиляна, които тя иска да възроди и да предаде на детето си. Връзката с традициите,..

публикувано на 05.12.22 в 14:15

Д-р Ивайло Марков: Балканските граници да се превърнат в мост за свързване

Между политическите граници, общите традиции и невидимата нишка на фолклора, която обединява балканските народи, в "Нашият ден“ коментира д-р Ивайло Марков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. "Част съм от Института от 2008 г., когато станах докторант там и когато започнах да работя по темата за трудовите..

публикувано на 05.12.22 в 11:10