Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Катрин Томова: Човек се учи през цялото време

Катрин Томова
Снимка: Ани Петрова

Катрин Томова е български художник, родена през 1967 г. в София. Художественото си образование и практика е добила през годините, в които е посещавала школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон в Париж Пиер Рамел по време да пребиваването си там между 1989 и 1991. Тя е един от българските посланици на културата за 2021 г.

“Работата е нещо естествено за мен, аз съм малко работохолик, при всяка възможност съм в ателието. Това при творческите натури не е задължение, а необходимост и начин на живот. Не се виждам без ателието“, разказва тя в ефира на “Нашият ден“.


Франция

 “Пребиваването ми във Франция може би беше един от най-големите ми шансове. В онези години за мен беше културен шок да отида от България във Франция. Много неща не осъзнавах, бях много млада. След години си дадох сметка какво е било за мен да отида от нашите общи изложби, с които бях свикнала, да ги пренеса в света на големите музеи и на големите автори и да ги видя в оригинал. Това ми повлия много“, споделя още тя.

Пречи ли самочувствието?

“Самочувствието понякога пречи, никога не съм се замисляла дали имам, или нямам. Забелязвам как понякога млади колеги говорят с лека ръка за себе си и своята работа, за това, че са известни. Човек се учи през цялото време. За всеки творец говорят най-много неговите участия и работа. Важното е това, което си направил, това остава в хората“, казва още художничката в интервю за БНР.

“Пристрастна съм към старите майстори и истинската маслена живопис. Много трудно правя завоя към концептуално изкуство, инсталации и подобни неща. Какво показват младите хора, това  си е тяхно лично мнение. Толкова са бързи темповете, с които се развива нашата действителност, че трябва по някакъв начин да вървят заедно с тях и да показват това, което в момента изисква времето. Младите са много интересни и любопитни, много по-освободени, разликата между мен и тях е много голяма“, посочва още Томова.

Надеждата...

“Тя идва отвсякъде – от природа, от работа, от творчество, от това, че сме здрави и можем да си позволим работа. Това е надеждата!“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Първите си две самостоятелни изложби Катрин Томова показва през 1988 и 1989 г. в Младежкия театър в София. След това има четири последователни участия в парижкия Есенен салон (1989, 1990, 1991 и 1992) и участия в Представителната изложба на български художници във Франция през 1991.

Включена е с репродукция на своя картина в издадения юбилеен албум по случай 100-годишнината на Есенния салон като най-млад участник в него. Същата година е приета в École-des-Beaux-Arts в Париж, но следването и е осуетено от обстоятелства, довели до преждевременното и завръщане в България.
Излагала е свои творби в съществувалите по онова време търговски галерии в софийските хотели „Рила“ и „Интерконтинентал“ (1992). През 1993 г. по покана на галерия „Аполон и Меркурий“ показва голяма самостоятелна изложба на Шипка 6.

През 1994 е приета за член на СБХ в секция „живопис“. Зад граница има самостоятелни експозиции в галерия „Мона“ в Лимасол, Кипър (1995) и в галерия „Готие“ в Саарлуи, Германия (1998).
Участвала е в редица организирани от СБХ групови изложби и проекти, между които: „Нови имена“ – Шипка 6, кураторски проект на Мария Василева (1992); Международно Триенале на живописта (1996); „Цветът“ – кураторски проект на секция Живопис; „Болница за влюбени“, кураторски проект на Димитър Грозданов (2014), „Натюрморт“-голям формат 2016, „Алианц България“ 2016 и др.

Освен изброените по-горе 16 самостоятелни и групови експозиции в страната и извън нея осъществява следните изложби и проекти:
1997 Галерия „Макта“, София.
2002 Галерия „Циклоп“, София.
2003 Галерия „Ирида“, София.
2005 Галерия „Артамонцев“, София.
2008 Проект „Рок легенди“ - галерия „Сезони“, София.
2008 Галерия „Георги Велчев“, Варна.
2008 „Рок легенди“ – Градска художествена галерия Каварна.
2012 Проект „Terra animalica“ - галерия „Ракурси“, София.
2015 Проект „150 х 210“ - галерия „Юзина“, София.
2016 Галерия „Стубел“, София.

На регионалната изложба на Петия национален конкурс „Алианц България“ през април 2016 е номинирана за участие във финала на конкурса през м. септември с.г.
От проведения през м. октомври 2016 конкурс на СБХ за ателиетата Citè-des-arts печели двумесечна творческа специализация в Париж за 2017.

Снимки: Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емоция и игра заедно в изкуството на Онник Каранфилян

Галерия "ГрафикАрт" представя новата изложба на художника Онник Каранфилян, със заглавие "Outlet – OK?". Според речника на Кембридж това е метод, чрез който могат да бъдат изразени емоции, енергии или способности.  Затова артистът за пореден път изразява себе си и своето виждане за света и живота чрез различни сюжети, формати и графични техники...

публикувано на 07.12.22 в 16:25

Веселка Кунчева: Вярвам, че театърът е Дон Кихот

Спектакълът "Дон Кихот" е най-новото заглавие в репертоара на Младежкия театър "Николай Бинев". Постановката и драматизацията по прочутия роман на Мигел де Сервантес са дело на режисьорката Веселка Кунчева. "Мисля, че времената, в които живеем, наистина имат нужда от един Дон Кихот, който да ни даде надежда. В спектакъла ние не разказваме за Дон Кихот на..

публикувано на 07.12.22 в 15:33

Диана Саватева: Морето не е за всекидневна употреба

"Капка, изпреварила дъжд" е новата стихосбирка на Диана Саватева, която прави разходка из улиците на един морски град. Няма твърде много море, но има сол във всяка сричка.  "Аз не злоупотребявам с използването на думата "море", но заедно с това морето се усеща под кожата на всеки стих. Това е особеното бургаско отношение. Имам една фраза в един..

публикувано на 07.12.22 в 13:10

"Първите пет" на Мила Янева-Табакова

Една от най-интересните млади художнички в полето на илюстрацията Мила Янева-Табакова представи своята авторска книга "Първите пет", в която се разказва за първите пет години родителство.  Водена от няколко ключови емоции, Мила рисува и описва, нежно, като с молив през какви моменти преминават една майка и нейната дъщеря. Емоциите, разбира се, са..

публикувано на 07.12.22 в 11:11

Националният литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022 отличи писатели студенти

На тържествена церемония в Националния студентски дом се състоя връчването на наградите на младите писатели, които тази година взеха участие в Осмото издание на Националния литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022. Конкурсът е знаков за откриване на таланти, пробващи перото си в поезията, прозата и хумора. Председател на..

публикувано на 07.12.22 в 10:17