Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Политическата воля е определяща за Националния план за борба с рака

Аркади Шарков
Снимка: БГНЕС

Смъртността от онкологични заболявания се е изравнила с тази от сърдечно-съдовите болести. Сред приоритети на Българското онкологично дружество през последните месеци е работата по създаването на Национален план за борба с рака в сътрудничество с Министерство на здравеопазването и организациите от Националния онкологичен алианс.

Страните-членки на ЕС трябва да гарантират, че до 2025 г. съответен скрининг се предлага на 90% от населението, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума. Освен това, съгласно новата препоръка, се разширява обхватът на масовия организиран скрининг, така че да включва и рака на белите дробове, простатата и, при определени обстоятелства, стомахаПредложението е водеща инициатива от Европейския план за борба с рака и отразява най-новите налични научни достижения и данни. За въвеждането на новите препоръки има финансова подкрепа в размер на 38,5 милиона евро.

Българският антираков план е съобразен и с доказано работещи вече програми в други страни и най-вече с Eвропейския план за борба с рака, в който е отбелязано, че всяка година 3,5 милиона души в ЕС са диагностицирани с рак, като смъртните случаи, предизвикани от това заболяване, са 1,3 милиона.

"Недобрата икономическа обстановка включва в себе си и повишено ниво на безработица, която трябва да бъде взета предвид, особено с оглед на това как ще се финансира здравеопазването като цяло, тъй като в България 2/3 от сумите, които влизат в НЗОК са през здравни вноски от работещите. Тук говорим за това кой ще осигурява здравнонеосигурените, които в момента наброяват около 700 000 – 750 000 души в нашата държава – около 12% от населението", посочва Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). 

По отношение на "раковия план", целта е до 2030 г. да се изпълнява с определено финансиране от държавна страна, съответно от европейски фондове, и най-вероятно от Плана за възстановяване и устойчивост. Към момента текат обсъждания в МЗ в работните групи по отношение първо на приоритизация по вид дейности, като вероятно ще бъдат избрани десет приоритетни такива за начало, които след това следва да бъдат финансово аргументирани. Да се направи оценка на риска и оценка на разходите. Възвращаемост в самото ведомство, за да се изчисли от кои програми да се финансира, допълва макроикономистът.

"Тук говорим за другия сегмент на дейността, а именно с какво ще се лекуват тези хора, ако ракът бъде рано открит. В първите две години при ранна превенция и диагностика се очаква да се повиши количеството на хора, които са диагностицирани с онкологични заболявания, което е целта. Финансирането по това лечение в първите две години може да бъде казус за НЗОК, като основен финансиращ орган на лечението на гражданите в България“, коментира Аркади Шарков.

Според експерта има забавяне в диагностицирането  и терапията на 2500 онкоболни пациенти. И допълва, че индикаторите за качество за основен елемент на националния онкологичен план, за да получим финансирането, както и да измерваме ефектите и да поправяме и да редактираме самия план там, където не са достатъчни дейностите. 

Целия разговор с Аркади Шарков можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Моето семейство: Павлина-Калина и Самуела-Ивана Церовски

Гости в рубриката "Моето семейство" са сестрите Павлина-Калина Церовска, която се занимава с кино- и телевизионен монтаж, и нейната сестра актрисата Самуела-Ивана Церовска. Самите те описват себе си като магнити, които постоянно се привличат и отблъскват и признават, че въпреки динамичните си професии не могат да оцелеят дълго време една без друга...

публикувано на 22.03.23 в 14:50
Село Точилари, област Разград

Village Life – платформа представя условията на живот в българските села

Village Life e платформа, която представя условията на живот в българските села. Идеята на тази платформа е да събира информация за селата в България, за да може всеки, които иска да си купи някакъв селски имот, или да отиде на селски туризъм да влезе в платформата, да разгледа селата и да прецени дали отговаря на неговите изисквания за..

публикувано на 22.03.23 в 14:27
д-р Цветомила Дудевска

Защо е важно да се грижим за своето белодробно здраве?

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян за поредна година извършва безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. "За съжаление, картината е такава, че потвърждава моето твърдение от миналата година. Специално за Ловешка област..

публикувано на 22.03.23 в 14:25

Български деца покориха европейския футболен турнир "Червен картон на диабета"

"Национална асоциация на децата с диабет" взе участие в  европейски футболен турнир "Червен картон на диабета".  Той се организира за шеста поредна година от полската Детска диабетна организация и се проведе на 12 и 13 март 2023 г. в град Познан, Полша. "Организацията ни съществува от 19 години, но за първи път имахме възможност да участваме в..

публикувано на 22.03.23 в 12:25
МБАЛ-Добрич

Добрич е първата област с мобилни екипи за пациенти от отдалечени райони

Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта , в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва редовно след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. Това обяви министърът на здравеопазването..

публикувано на 22.03.23 в 12:05