Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Драгомир Радев

Да създаваш бъдещето на технологиите

За потенциала на България в областта на технологиите и иновациите

проф. д-р Драгомир Радев
Снимка: БНР

Πpeз cлeдвaщитe 10 гoдини Бългapия щe инвecтиpa 170 млн. лeвa в пъpвия пo poдa cи в Изтoчнa Eвpoпa Инcтитyт зa ĸoмпютъpни нayĸи, изĸycтвeн интeлeĸт и тexнoлoгии. Toй e cъздaдeн в пapтньopcтвo мeждy Coфийcĸия yнивepcитeт "Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи" и двa oт вoдeщитe тexнoлoгични yнивepcитeтa в cвeтa – швeйцapcĸитe ЕТН Цюрих и ЕРFL. Институтът полага основите на иновационна екосистема в Източна Европа, гарантира, че иновациите ще бъдат движеща сила за бъдещето на европейската икономика и общество. Това е екосистема, в която наука, образование, иновации, индустрия и полза за обществото вървят ръка за ръка. Екосистема, която се създава от новото поколение учени и новатори.

В "Нашият ден" гостува проф. д-р Драгомир Радев, председател на Консултативния съвет на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Той е професор по обработка на естествен език в Йейл. Отскоро е един от менторите в докторантската програма на INSAIT. Той умее да свързва нещо толкова човешко – езика, с компютрите, с машините – и прави всичко това в полза на образованието, на здравеопазването и на развитието на науката.

"Най-големите лаборатории по изкуствен интелект се намират в големите фирми предимно в САЩ и в Китай. Основно научната дейност се развива в университетите и може би в световната класация по публикации по изкуствен интелект, обработка на естествен език или компютърни науки в първите 20 има 10 университета от САЩ, един-два от Канада, два-три от Западна Европа и два-три от Азия", посочва проф. д-р Драгомир Радев.

И допълва, че напоследък азиатските университети стават все по-силни. Съществува дупка на световната карта, която на горе-долу съвпада с Източна Европа. България за съжаление все още се намира в тази дупка.

"На последните конференции по невронни мрежи обработка на естествен език се приемат около 7000 статии годишно, но нито една от тях не е от България. Но за сметка на това има много статии от българи, които живеят в чужбина и работят точно в тези университети", твърди проф. Радев.

Поводът проф. д-р Драгомир Радев да бъде тук е конференция, която INSAIT организира преди броени дни. Това е един институт с амбицията да създава наука на световно ниво, както и да привлича кадри на световно ниво. Да върне българските таланти и да ги изгражда тук. 

"Една от основните цели на института INSAIT, който е организиран от проф. Мартин Вечев от ETH Цюрих, е да се помогне на българи, които са талантливи в тази област и искат да се занимават с научно-изследователска дейност, да имат възможност да останат тук, защото за всеки един такъв човек, който остава тук, това означава студенти и колеги, които ще работят с него или с нея и ще бъдат успешни. Без да се търсят ментори от чужбина", казва проф. Радев.

"Петима българи, които ще бъдат ментори в INSAIT. Това означава, че те ще водят докторантури от разстояние, но три месеца в годината докторантите ще пътуват до университета, в който тези хора преподават. Аз очаквам с нетърпение един от първите приети аспиранти, който прие предложението преди няколко дена да дойде за три месеца в Йейл, като през останалото време той ще бъде в България",  коментира проф. Радев.

Едва ли България скоро ще се доближи до държавите, в които се правят иновации на световно ниво. "Годишният бюджет за научни изследвания като Йейл или университета в Мичиган е над 1 млрд. долара. И съответно идеята е да се привлекат най-добрите изследователи и да им се даде картбланш, да отворят лаборатория и да измислят нови неща. Има няколко цели за това. Първо, да се публикуват статии за тези разработки, второто е, да се обучават студенти, докторанти и постдокторанти, и третото е, да се въведе тази технология в развойна дейност", твърди проф. Радев.

Какво трябва да се промени в българското висше образование, за да бъде по-ефективно?

За да се създаде институт на високо ниво в България са необходими хора. Ако се намери начин да се привлекат хора, които са завършили докторантури в престижни университети, имат свои научни разработки с хиляди цитати, които имат дълъг опит за сътрудничество с фирми и с други университети, имат нюх за създаване на нови идеи. Те ще привлекат аспиранти, докторанти при всяко положение, съответно ще имат повече публикации. Това ще доведе до ново финансиране и ще могат да издигнат реномето на съответния институт или университет“, уверен е проф. Радев.

Твърде дипломатично проф. Радев говори за нуждата от окрупняването на университети в България. Според него американската и канадската система от университети е най-добрата. В Латвия има "Университет на Латвия“, защо да няма Български университет, който да бъде единственият в България.

В САЩ много университети изкарват стотици милиони долари годишно от патенти за  лекарства например. Те знаят кои са важните области – компютърни науки, биотехнологии, фармацевтичната индустрия, като се опитват да привлекат хората, които работят в тези области. Положително е, че университетите и в България вече имат ясна процедура за създаването на спиноф компании.

В днешно време "еднорози" се наричат стартъп компании, чиято стойност надвишава 1 милиард долара. Европа продължава да догонва Америка в това. "В САЩ, ако си добър, влагаш много труд и усилия, затова  90% от големите компютърни фирми създадени там", твърди проф. Радев.

Да стигнеш до университета в Йейл и дообработката на естествен език

"Случайно попаднах на олимпиада по компютърна лингвистика през 80-години на миналия век. Беше много интересно, защото аз винаги съм се интересувал от компютърно програмиране и от човешки езици – френски, испански и т.н. Тази олимпиади ми помогна да затвърдя интереса си. През 1991 г. заминах за САЩ, като моята цел бе да завърша докторантура по компютърна лингвистика и обработка на естествен език. Завърших докторантурата в Колумбийския университет. След това работих в научния институт на голяма компютърна компания. После отидох в Мичиганския университет, където доста години ръководих тяхната лаборатория по естествен език“, припомня проф. Радев.

От 2017 г. той ръководи лабораторията LILI (language, informationandlearning) в университета Йейл, която се занимава не само с естествен език, но и със самообучение и информационни технологии.

В далечната 1994 г. младият тогава аспирант превежда на Националния отбор по футбол по време на световното първенство в САЩ в Ню Йорк на трите мача. Още пази видеото от пресконференцията с мача с Германия, на което по чудо е превеждал на звезди като Христо Стоичков и Димитър Пенев.

Целия разговор с проф. д-р Драгомир Радев можете да чуете в звуковия файл.

Драгомир Радев е професор по компютърни науки в Университета Йейл, САЩ. Той ръководи лабораторията за обработка на естествен език. Преди това е преподавал в Университета на Мичиган, бил е асистент-професор в Колумбийския университет. През 1999 г. защитава докторската си степен по компютърни науки в Колумбийския университет. Изследванията му се фокусират върху изкуствения интелект, изчислителните модели за разбиране и генериране на естествен език, както и техните приложения.  Работи върху обобщаване на текст, семантичен анализ, интерфейси на естествени езици към бази данни, анализ на настроенията, междуезично извличане на информация, отговаряне на въпроси и т.н. 

Дългосрочната  цел  на проф. Драгомир Радев е да изгради инфраструктура за взаимодействие на компютри и хора в плавен и естествен начин. Интересува се от разработване на образователни и медицински приложения. Съосновател е на  състезанието по компютърна лингвистика в Северна Америка и е един от треньорите на националния отбор на САЩ в международната олимпиада по лингвистика . Той е причината отборът да спечели няколко златни медала. В продължение на десет години проф. Радев е  бил секретар на Асоциацията по компютърна лингвистика. Сега е избран за заслужил член на едни от най-престижните  асоциации в областта на компютърните науки и изкуствения интелект и обработката на човешки езици. В момента е редактор авторитетното научно издание Journal of Artificial Intelligence Research (JAIR). 

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05