Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Джаз меса за златен юбилей

На 13 октомври от 11 часа в предаването "Музикална мрежа" ще звучи Missa Jubileum Aureum ("Меса за златен юбилей") за биг бенд, хор и орган на немския композитор, аранжор и диригент Крис Уолдън.

Албумът е реализиран през август 2022 г. с участието на LMR джаз оркестър, солистите вокалисти Кърт Елинг и Тиърни Сътън, хорът към католическата църква "Св. Доминик" и органиста Саймън Бери.

Джаз месата е по поръчка и идея на тромбониста и предприемач от долината Напа в Калифорния Тед Хол, (в чест на неговата 50-годишнина от сватбата), който мечтае за монументално произведение, съчетаващо традиционната латинска литургия и джаза.

Мечтата на Тед Хол за смесване на класическата меса с джаз, датира още от 1969 год. като член на биг бенда на Тед Джоунс и Мел Луис.Още оттогава прави опити в тази насока, като композира заупокойна литургия за Робърт Кенеди, излъчена по телевизионния канал PBS.

Всички композиции и аранжименти в "Джаз меса за златен юбилей" на Крис Уолдън са в сътрудничество с Тед Хол (член и основател на LMR джаз оркестър).

Произведението е уникално като композиция, тъй като в основата му са заложени петте части на класическата меса (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei), които знаем от творбите на Бах, Моцарт, Хендел и много други композитори.

Гласовете на Кърт Елинг и Тиърни Сътън са още едно похвално попадение в подбора на музикалния състав, чието присъствие помага за по-силното въздействие на творбата върху публиката. Различните нюанси на тембрите им излъчват благородство, смирение, на моменти романтичност, но и мощ.

Триумфално изливащият се звук на органа, сливането на хоровите партии с оркестъра, както и соловите партии на някои инструменти, ни доближават до божествената святост на месата. 

Превъзходна е работата на холивудския композитор и аранжор Крис Уолдън. За пореден път доказва уменията си в оркестрирането за голям състав и разкрива безмерната красота на джаз хармонията в съчетание с благата и вечна църковна музика

Освен, изброените по-горе главни действащи лица в "Джаз меса за златен юбилей", ето и някои музиканти също участващи в нея: саксофонистите Мери Фетиг, Арън Лингтън и Том Скот, тромбонистите Майкъл Дейвис и Джон Бръмъл, Джон Л. Уорли - младши (тромпет/флюгелхорн), Брайън Нова (китара), Шели Бърг (пиано), Гари Новак (барабани), Карлитос дел Пуерто (бас).

"Крис Уолдън и неговия велик оркестър, вдъхват нов живот в нашата обичана бигбендова традиция. Браво, Крис…
продължавай да поддържаш огъня!"

Джон Уилямс

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна програма. Ще започна от там, че наш солист е Стоимен Пеев. Той ще изпълни едно малко позабравено..

публикувано на 02.12.23 в 10:55

Ролите на Мария Калас

На втори декември музикалният свят отбелязва вековния юбилей на една от най-ярките звезди в оперния театър на отминалото столетие. Прилягаха ѝ, както на никоя друга определенията Primadonna assoluta и най-вече La Divina – Божествената! И все пак маестро Карло Мария Джулини твърди, че Калас има изключително труден артистичен живот: "Получи много повече..

публикувано на 02.12.23 в 08:05
Clustersun (Марио Ло Фаро, Марко Кисари и Андреа Конти).

"Аларма Пънк Джаз" е Пловдив с триото CLUSTERSUN от Сицилия

Триото Clustrsun , един от стълбовете на италианската шугейз / психеделик-рок /пост-пънк сцена днес, завършва двегодишното си турне с музиката от последния си албум "Avalanche" тази неделя (3 декември) в Пловдив . Концертът им ще е и последен за пловдивската серия на "Аларма Пънк Джаз" за годината, в която емблематичната концерта серия на..

публикувано на 01.12.23 в 18:13