Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крис Уолдън Биг бенд

БНР Новини
Снимка: Origin Records

„Музикална мрежа“ представя албума Full-On! на немския тромпетист и пианист Крис Уолдън.

Албумът съдържа дванайсет пиеси, повечето от които собствени композиции, както и оркестрации на популярни теми на Ленард Бърнстейн, Стиви Уондър, тандема Сами Кан и Джими Ван Хюсън, Ханк Уилямс, Джими Хаслип и Ръсел Феранте (Yellowjackets).

Записан в легендарното Capitol Studios в Холивуд от още по-легендарния звукозаписен инженер Ал Шмид, албумът радва почитателите на бигбендовото изкуство и професионалните музиканти, разбира се, освен с високото си качество на изпълнение и оркестрации, и с поканените гост солисти.

Крис Уолдън е роден на 10 октомври 1966 г.в Хамбург, но живее в Лос Анджелис. Той е не само талантлив композитор, аранжор и диригент от модерното поколение творци, а и много важна фигура в съвременната световна поп и джаз музика.

Притежава изключително дълга и богата биография, но като акцент ще спомена само някои отличия. Има седем номинации за престижната награда „Грами“, шест златни и пет платинени албума, две награди „Ернст Фишер“ и наградата на ASMAC (Американско дружество на аранжорите и композиторите).

Създател е на музика за множество игрални и телевизионни филми, написал е стотици оркестрации за симфоничен оркестър и за биг бенд. Бил е водещ аранжор на наградите „Оскар“ на филмовата академия на САЩ и е дългогодишен аранжор на телевизионния конкурс American Idol.

През 2007 г. композира и дирижира първата си класическа творба - Симфония № 1 – „Четирите елемента“, изпълнена от Симфоничния оркестър на холивудското студио, което му донася две номинации за наградата „Грами“.

Крис Уолдън си е сътрудничил с големи имена на световния подиум като Барбра Стрейзанд, Пол Анка, Даяна Крол, Сийл, Кристина Агилера, Рей Чарлз, Натали Кол, Арета Франклин, Род Стюарт, Елтън Джон, Джош Гробан, Пати Лабел, Андреа Бочели, Дейвид Фостър, Фил Рамон, Томи ЛиПума, Джордж Дюк, Лий Ритенауър, Майкъл Брекър и много, много други.

Снимка: Beate Walden

Крис Уолдън Биг Бенд се състои от осемнайсет от най-добрите студийни музиканти на Лос Анджелис. Сформира го през 1999 г., като до този момент бендът изпълнява както собствени композиции на Уолдън, така и негови аранжименти на джаз стандарти и музика от филми.

За албума Full-On! от 2014 г. са поканени и певците Мелани Тейлър, Кортни Форчън, Дориан Холи, Тиърни Сътън, Карол Уелсман, Сийда Гарет и тромпетистът Артуро Сандовал.


Слушайте "Музикална мрежа" на 15 октомври, четвъртък, от 11.00 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Момчил Георгиев, проф. Виржиния Атанасова и Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи на пресконференцията на Ордена на Малта, по повод концерта.

Splendour Musicus – рицарски концерт в зала "България"

С тържествен концерт Splendour Musicus тазгодишните "Софийски музикални седмици" ще отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден. Годишнината ще бъде ознаменувана на 29 май със специалния спектакъл Splendour Musicus на тема "Рицарство". Малтийският орден е много древен..

публикувано на 28.05.24 в 18:08
Йестин Дейвис

Йестин Дейвис изпълнява Бах

Концерт на Йестин Дейвис и ансамбъл The English Concert представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието, което се е състояло на 25 август 2023 г. в "Роял Албърт хол" в Лондон, съчетава две кантати от Йохан Себастиан Бах, които композиторът създава през 1726 – няколко години, след като..

публикувано на 28.05.24 в 08:10

Кори Тейлър от "Слипнот" в "Арена София"

Сега ни нахейтиха. Всинца. Ама едно здраво! Попадаме в сърцето на хаоса. Там обаче всичко си е подредено. Докато денят на нормалния късноосемдесетарски музикант е надробен на малки задачки вляво и вдясно, нагоре и надолу, в залата и репетиционната, пъхаш в машинката 9 безделничещи американски момчета от Де Мойн, щат Айова, с таланта да превръщат..

публикувано на 27.05.24 в 13:24

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05