Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мила Байчева

Защо ентералните храни в България се оказват недостижими за домашна употреба?

Снимка: Pixabay

Националната мрежа за децата, сдружение "Общност Мостове“, лекари, родители и граждански организации за пореден път алармират, че са необходими спешни действия относно осигуряването на достъп до храни за специални медицински цели както на деца, така и на възрастни, нуждаещи се от тях.

"В момента множество храни за медицинска употреба, включително такива за ентерално приложение, както и някои храни за редки заболявания в домашни условия, и храни за употреба по време на болнично лечение на пациенти, за който престой няма клинична пътека, не се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Това поставя стотици хора в ситуация, в която разчитат единствено на собствени или дарителски средства, за да си набавят жизнено необходимата им медицинска храна. Поради икономическата бариера пред достъпа до медицински храни има случаи на деца и млади хора, починали вследствие на недохранване. Хора, буквално загинали заради глад" – се казва в писмо, изпратено до президента Румен Радев, както и до институциите, представителите на политическите партии и НЗОК.

В "Нашият ден" д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог и активен участник в инициативата, посочва, че теоретично всяко едно хронично заболяване или заболяване с остро протичане пациентите могат да се нуждаят от поддържащо хранене, оптимизиране на храненето за кратко или по-дълго ентерално хранене, когато има невъзможност за поглъщане на храни през устата. Всъщност оптимизацията на този момент, подобряване на хранителния статут на пациенти ще доведе до по-бързото им излекуване от основното им заболяване. Ще осигури качество на живот на пациентите, деца и възрастни с хронични заболявания“.

Доктор Байчева допълва, че обикновено това са деца  с неврологични заболявания, церебрална парализа и някои редки заболявания. Както и пациенти с онокологични заболявания, хронични бъбречни или чернодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания.

При условие че има нови европейски политики за оптимизиране точно на този вид хранене, е нередно българските пациенти да бъдат оставени да се спасяват самостоятелно, да организират дарителски кампании и НПО секторът да работи по собствени канали за осигуряване на достъп до медицински храни на нуждаещите се пациенти.

"На последния конгрес по хранене, който се проведе във Виена, беше подписана международна декларация, базирана на голям брой документи, свързани с правата на човека, в която се казва, че храненето на пациентите е основно човешко право. Лекарите трябва да  диагностицираме тези пациенти, да ги разпознаваме и здравноосигурителните фондове да подпомагат това", казва д-р Мила Байчева.

Повече за проблема можете да чуете в звуковия файл.
Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден" повече за празника. Св. св. Константин и Елена имат най-голямата заслуга да бъде разрешена и утвърдена християнската религия. По време на управлението..

публикувано на 21.05.24 в 09:30
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17