Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Опит за опитомяване на дивото

Започваме да отстояваме правата си – лично и колективно. Започваме да се обединяваме около общонационални каузи. Започваме освен за частното, да ни пука и за общото.

Започваме, започваме, започваме...

Това казват семейство Мила и Милен Димови. Отстрани биха изглеждали като неразумни ентусиасти, ангажирани с безброй идеи, каузи, ежедневни активности. Заедно започват всичко. Преди няколко години купуват къща в Габровския Балкан и тогава като че ли започва голямото им приключение по опознаване на селото от първа линия. Не че дотогава не са били на село. Милен признава, че детството му е свързано със селото, разбира живота на село, умее го. Мила, напротив, е градски човек, дори и очарована от романтиката на тихото село, тя не може напълно да си представи живота без динамиката на града.

Сега и двамата са различни. Променил ги е опитът да "опитомят" дивото, да се докоснат до сърцевината на един различен свят, да го разберат, да го заживяват и най-хубавото – да се опитат да му помогнат да оцелее в променените времена.

Днес се вълнуват се от възможността за създаване общност, как да живеем заедно и да развиваме идеите си в колективно благоразположена среда. Създават сдружение на село, опитват се да разпространяват идеите си за общностно развитие, настояват всички да бъдем активни граждани и да се грижим правата ни да бъдат защитени и „системата“ да функционира в наша полза. В селото най-вероятно ще продължат да бъдат „странни“ птици, пришълци, но промяната вече е неизбежна. Не необходима, а неизбежна. 

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Уикипедия
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преглед за рак на кожата

Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания?

Около 630 българи годишно се разболяват от меланом на кожата , а над 25% от тях умират заради късно поставяне на диагнозата.  Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст , но вече се среща в юношеска и в детска възраст.  "Злокачественият меланом е най-злокачественият тумор при човека . Той произхожда от пигментните клетки",..

публикувано на 29.03.23 в 16:20

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

От началото на април  2023 г. трябва да влезе в сила нов договор за работата на Здравната каса с аптеките по отношение на лекарствата , които се отпускат от осигурителния фонд с доплащане. Българския фармацевтичен съюз  не приема предложеното от ръководството на касата предложение да отпадане възможността аптеките да отпускат по-малък брой..

публикувано на 29.03.23 в 14:20

Училище от Априлци вече десетилетие си партнира с колегите си от австрийско село

В южното австрийско село Санкт Якоб им Розентал, на границата със Словения, есенно време мирише на печени чушки. В селото от дълги години живее българката Красимира Димова. Възможно е тя да е позната на слушатели във връзка със създадената от нея фондация „Априлци“. Чрез фондациятатя помага на хора от района, които срещат различни..

публикувано на 29.03.23 в 12:12
Мемориал на жертвите на Гладомора в Киев

Кои са българските жертви на Гладомора?

На днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс в Берлин, светът за първи път научава за предизвикания от Сталин Гладомор през 1932 -1933 г. На пресконференцията Джоунс разказва от първо лице разтърсващи истории от посещението си в СССР. Западният свят тогава не се трогва особено от неговия разказ. Хората..

публикувано на 29.03.23 в 10:55