Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 1 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Калина Ковачева
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Грьонингенската консерватория и авангардният джаз – представяне на съвместното творчество на Кристиян Кюн (Германия), Еаст Екинджиолу (Турция) и Зив Таубенфелд (Израел) от студентските им години в Холандия до големите фестивални сцени от Заалфелден и Берлин до Панчево (тази седмица на 25-годишнината на фестивала) и Варна.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Джаз джем

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате колоритни мелодии от екваториална Африка – Конго и Замбия. С участието на: "Мукуюни", "Каконго систърс", "Мапумба" ветеранът Сам Мангуана и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радостина Кънева, група Българи ОНМ на БНР други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За боговете и героите: Прометей", по старогръцки митове и легенди

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 7 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева, Христина Симеонова
• Отбелязваме празника на програма „Христо Ботев“: Разговор в студиото с главния редактор на програмата Оля Стоянова и с Люба Константинова – зам.-главен редактор.
• Темата на деня: Новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради като част от националните политики за енергийна ефективност.
Събеседници: Драгомир Цанев – ЕнЕфект, и Иван Велков – Българска фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара..
• Разговорът: С двама съвременни будители – Петър Копралев, основател и председател на фондация "Занаяти от Тракийските земи" и вицепрезидент на Българската търговска камара в Сан Франциско и Елица Йорданова – съосновател на „Първо българско училище АБВ“ в Амстердам, както и на Българския културно-информационен център в града, организатор на представянето на България на големи международни форуми и културни фестивали.
• Времето на редактора: Денят на будителите през очите на децата – анкета и коментар.
• Образованието влиза в час
"Будители за опазване на фолклора" – в Деня на народните будители разговор със Стоянка Илчева, директор на Национално училище за фолклорни изкуства – Широка лъка, за предизвикателствата в специализираното обучение по музикален фолклор и будителската мисия за опазване на автентичното песенно и танцово богатство на България.
• "Очи в сърцето" – разказ за усилията, които полагат децата с увредено зрение при ежедневното си обучение и за невидимия труд на специалните педагози, който прави възможно това. Интервю с Жулиета Петкова, директор на варненското Училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов".
• Говори бъдещето – представяне на новата младежка рубрика на "Нашият ден" заедно с Божидар Александров.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Почит към Деня на народните будители и честване на 300 години от рождението на Паисий  - Боян Ангелов, председател на СБП
• Ден на народните будители и връчване на наградата "Златен будилник" - разговор с Милена Лекова, председател на Редколегията на програма "Христо Ботев".
• Открива се десетото международно триенале на сценичния плакат в НДК.
• Жени Михайлова, директор на Културен център "Двореца" в Балчик за националната конференция за опазването на културното наследство под наслов "Музеят днес, предизвикателствата на пандемията и нови перспективи за развитие", която се проведе в Двореца.
• Годишна среща на българските медии с домакин БТА. Тази година - в Израел. Репортаж на Весела Райчинова.
• Среща с израелската поетеса Лиел Александра Адмон, която гостува в България.
• Премиера на "Сън в лятна нощ" в Драматичен театър, Пазарджик – разговор с режисьора на спектакъла Людмила Даскалова.
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите
Поздравителен концерт.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• "Историята" на Петър Богдан Башев – жанр, език, стил, контекст, но и за самия него като просветител и духовен водач – Цветан Василев
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: роля, мотивация и образ на учителя в съвремието, което не е нито Възраждане, нито соц, нито преход.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
Българските ботаници
1 част – проф. Стефан Георгиев
Цикълът "Българските ботаници" разказва за петима български учени, създали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен за българските растения и учените, които описват тяхното многообразие, цикълът се спира и на любопитни факти от света на самата наука – как се кръщават растения, какви открития тласкат напред различните дялове на ботаническото знание, как се откриват ботанически градини и как се пише "указател" към растителния свят на една страна.
Епизод 1 е посветен на проф. Стефан Георгиев – първият българин с докторски труд по ботаника, основоположник на българската ботаническа наука. Професор в Софийския университет и основател на Ботаническия институт, по-късно Катедра по Ботаника, чийто ръководител е до преждевременната си смърт през 1900 г. Основател на Университетската ботаническа градина – София. За проф. Стефан Георгиев разказват проф. Стефан Станев, историограф на българската ботаника, Росен Василев от Българска фондация "Биоразнообразие", доц. Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина при БАН и д-р Красимир Косев, директор на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Буди себе си – в Деня на народните будители говорим за символиката на празника и значението на книжовността и смисъла, който влагаме в изкуството: Елизабет Марангозова, актриса и автор на проекта "България – един век поезия и музика";
• Таня Шахова, актриса, част от екипа на премиерния филм "Рибена кост" и автор на романа "Германката";
• Елена Лазарова, организатор на фестивала "Арт Е Факт" и автор на книгата и едноименния спектакъл "Гамбит"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Из историята на прочутия детски хор "Бодра смяна".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Обявяване на носителите на наградите "Златен будилник" на програма "Христо Ботев"
• Нови проекти на новосадския композитор и саксофонист Борис Ковач, който пристига тази седмица за рождения ден на "Аларма Пънк Джаз" – песни по творчеството на световни поети (съвместно с вокалиста Йосип Томич – също от Войводина, но живеещ от десетилетия в Австралия) и документален филм – "4 слънца и пиано", поетично изследване на възможностите да живеем извън системата – интервю
• Ася Чанева пряко от Загреб и Берлин

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Концерт от Фестивала за ранна музика в Стокхолм, състоял се на 21 март 2022 г. по случай Европейския ден на ранната музика. Оркестър Nord и вокален ансамбъл Vox Nidrosiensis представят кантати от Аугустин Пфлегер (ок. 1635–1686).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30