Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влез в играта на 5 ноември със Sofia Game Night

Игри в музея, из града, в галерии, читалища и клубове, кинопрожекции и турнири – Нощта на игрите е на 5 ноември на 55 локации в цяла България

От древността до днес най-бързият начин да опознаете другия, да проверите уменията и рефлексите си, да създадете общност и да се противопоставите на противника е играта. Независимо дали сме деца или сериозни възрастни, всички играем и харесваме покачването на адреналина, което идва с вдигането на залозите. Играта е една от най-бързоразвиващите се и усъвършенстващи човешки дейности. Днес голяма част от технологичните скокове идват именно от света на игрите. И ако някога сте били изкушени да опитате преживяване във виртуална реалност или пък изпитвате носталгия по добрите стари настолни игри – имате повод да посетите Sofia Game Night.

Четвъртото издание на Нощта на игрите е посветено на цялото разнообразие на игрите и приобщава цялата страна в преживяването. Събития има в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Сливен, Велико Търново, Враца, Перник. Различни прояви ще има на над 55 места, като участват не само традиционни за любителите на гейминга локации, но и музеи, галерии, и читалища. Фестивалът разчита и на познавателния ефект на игрите, така че идва и с богата детска програма, както и със събития за хората, които подозират, че да създадеш игра може да е по-вълнуващо от това да я играеш и да се запознаеш с хората, който развиват гейминг индустрията у нас – една от най-привлекателните сфери за развитие и реализация.


Специално предизвикателство чрез игри от глухи към чуващи е организирано от партньорите на фестивала deaf.bg. В галерия Credo Bonum на 5-и ноември от 18.30 ч. можете да разберете повече за глухата общност у нас, да научите понятия и жестове от българския жестов език (БЖЕ) и да се запознаете с нови и интересни хора.

"Кинематограф" – най-голямата мрежа за късо кино – се включва в нощта с късометражни филми, изследващи важните теми, свързани с нахлуването на изкуствения интелект, пристрастяването и сливането на живота с виртуалната реалност. Не на последно място, игрите, поставяйки ни в активна роля, дават възможност да проверим настройките на личния си морален компас – как ще постъпим ние, озовавайки се в ролята на протагонисти и на какво сме готови в името на победата. Прожекциите започват от 18.00 часа в клуб The Steps с вход свободен.

Чуйте разговора с основателката на фестивала Хелиана Велинова, Юли Спасов – основателя на платформата за късо кино "Кинематограф", и с Девина Василева, режисьор на филма "На игра", който можете да видите на 5 ноември в рамките на Sofia Game Night.

Снимки: Sofia Game Night
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Румен Кастелов

Улиците – опасни за вашето здраве?

Изразът е от изминалата седмица и бе на политик, но остави горчив привкус за несвършена кметска и общинска работа – натрупани клони, сняг, мръсотия. И един факт – след снеговалежите и бурята за седмица над 500 души в столицата са потърсили медицинска помощ, най-вече ортопедична. Това бяха формалните ни основания за разговор с известния ортопед и..

публикувано на 05.12.23 в 08:45

Еврика! Успешни българи: Никола Каравасилев

Никола Каравасилев печели "Еврика" преди години. Разказва как всичко, което си е пожелал като млад учен, се е сбъднало днес.  Сега той е учител по астрономия в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и е сред ръководителите на отборите, които представят България на националните и международни олимпиади по физика и астрономия...

публикувано на 04.12.23 в 17:05

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10