Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралните пътешествия на проф. Калина Стефанова

Снимка: festivaldivadlo.cz

Професор Калина Стефанова прави разходка из тазгодишните театрални фестивали в Пилзен и Белград.

Чуйте какво разказва тя в предаването "Аларма".

Калина Стефанова е професор в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Автор (съставител и съавтор) е на 15 книги за театър и критика. Пет от тях са на английски език (една издадена от Palgrave Macmillam, три от Routledge/Harwood Academic Publishers и една от Университетско издателство „Kлимент Охридски”) – с премиери в Ню Йорк, Лондон, Вроцлав , и Гданск); включвани в задължителната и препоръчителната литература в университетски курсове в САЩ, Великобритания, Канада, Хърватска и др. Те се намират в библиотеки по цял свят. Съставител и редактор (на английски) е на първата антология на източноевропейска драма на китайски език „Избрани пиеси от Източна Европа” в два тома (China Theatre Press). Съставител е и на първото представяне на българския театър на английски език в две части „Съвременен български театър” (Harwood Academic Publishers/Routledge).

Автор е и на две нетеатрални книги (художествена проза), издадени в 9 страни; едната от тях („Джуджетата на Ани”) е включвана в задължителната и препоръчителната литература в няколко колежа в Бразилия и е има 2 издания в Китай. Проф. д-р Стефанова е била гостуващ учен „Фулбрайт” в Нюйоркския университет (1990-1992), както и гостуващ учен в Университета на Кейптаун, Южна Африка, Мейджи Университет, Токио, Япония, Шанхайската театрална академия, Уханския университет и др. През 2016 г. е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на Уханския университет, Китай, както и със званието Изтъкнат изследовател на Фондацията по китайска критика на изкуствата към Уханския университет. Изнасяла е лекции по Театрална критика, Източноевропейски театър и Съвременен световен театър, и е водела семинари по театрална критика в 12 страни, както и в редица други китайски университети.

В продължение на два мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията също за два мандата (2006-2010). Член е на редакционните колегии на списание „Театрални изкуства”, Шанхайска Театрална Академия, списание „Европейски сцени”, Градския Университет на Ню Йорк, както и на театралните списания на Западния университет на Тимишоара, Румъния, на Театралната академия на Осийек, Хърватска, и на Университета „Николай Коперник”, Торун, Полша. От 2001 г. редовно работи като експерт-оценител към Европейската комисия в областта на изпълнителските изкуства, литературата и образованието. През 2007 г. е драматург на високо оценената от критиката постановка на “Петдесетница”, режисьор Младен Киселов, в Стратфордския фестивал на Канада, най-големия репертоарен театър в Северна Америка. От 2018 г. е в експертния борд на първия театрален град в света, Yue Opera Town, в района на родното място на музикалната драма в стил юе – гр. Шънджоу, Китай.

Снимка – festivaldivadlo.cz
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35