Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо INSAIT е важен за преобръщане на бизнес тренда?

Снимка: insait.ai

Преди 20 години един български студент пише в мотивационното си писмо за докторантура в Кембридж, че има мечта да създаде научен център на световно ниво и то в България. Днес тази мечта e сбъдната след няколко години денонощен труд, много хъс, интелект и знания. Става дума за Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит през пролетта на 2022 г. Неотдавна на специална церемония президентът Румен Радев даде старт на академичната година на института и приветства първите 8 докторанти. 

В "Нашият ден“ проф. д-р Мартин Вечев, който е преподавател във Федералната политехника в Цюрих, Швейцария и вдъхновител на INSAIT. 

Мартин Вечев

Той коментира как с помощта на създадения институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии България ще се утвърди като дестинация за научни изследвания и иновации на световно ниво. Колко важен е новият модел на икономика и на благосъстояние за цялото ни общество. За това как институтът е привлякъл преподаватели, съмишленици и инвеститори от технологичните върхове на света и как ще увлича българските таланти тук в България.

Неслучайно наричат проф. Вечев "човекът, който мести слонове" или закостенелите схващания, старите неработещи модели за наука и образование, инертната администрация. Какво е коствало на професора да премести тези "слонове" в последните четири години, за да разчисти територията за INSAIT. Не просто институт, а стратегическа база на държавата, където се създава основата за нейното благосъстояние. 

Според него този тип институти, който INSAIT иска да бъдат, са подобни на Кембридж и на Политехника в Цюрих. Това са стратегически бази на тези държави. Те са университети, но те имат  стратегии, как да привличат таланти и как да ги задържат. Как да задържаш местните деца и да привличаш чужди таланти и как да ги вливат в еко системата. Но това не се е случило в България и в Източна Европа въпреки многото програми.

"INSAIT създава структура, систематика, подход въобще, по който трябва да се развиват науката, изследванията, образованието, предприемачеството на високотехнологично ниво в България“, твърди проф. Вечев.

Стратегическите бази са структурирани различно от нашите университети. На тези места предприемачество, изследвания, преподаване – всичко това се случва на едно място. Стратегията е този модел да се вкара, това структуриране да се вкара в България, да има дългосрочно финансиране и подкрепа. И когато това нещо го има и правилните хора се занимават с тези неща, лека-полека започват да се привличат хората.

Люк Ван Гуул е един от най-известните учени в света на изкуствения интелект и е дългогодишен професор във водещия европейски технологичен университет в Цюрих. От тази година той е част от екипа на INSAIT, живее и работи в София.

Единственият българин в историята на информатиката и компютърните науки Веселин Райчев е спечелил топ 3 дисертация в света. През 2016 г. създаде високотехнологична компания, която впоследствие бе закупена за 12 млрд. Това е смисълът на INSAIT в България да има такава база.

В "Нашият ден" участва и Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT. Самият той завършил и реализирал се в чужбина, технологичен предприемач, развил успешна кариера в Германия и Швейцария и завърнал се в България, заедно с проф. д-р Мартин Вечев, за да обърнат играта.

"Когато говорим за подкрепа от водещи професори в областта на компютърните науки, не можем да не споменем и члена на Консултативния съвет на INSAIT проф. Дженифър Рексфорд от Принстън, която преди два дни бе избрана за заместник-ректор на този престижен университет“, посочва Борислав Петров.

Според него в България имаше едно доста бурно технологично развитие през последните години. Самият той прекара доста години в Германия и е част от вълната от 20 000 български студенти, които получават висшето си образование там. Прекарва близо 10 години в един от най-развитите индустриални райони в Германия. В България има спорадично добри учени с постижения, но моделът липсва, допълва Борислав Петров. 

"Най-важното за модела INSAIT е привличането на топ таланти, научни теми, изследвания, по които те работят. Това са едни от основните съставки, за да може те да се реализират цялата структура от долу, която е сложна и вече самото преподаване“, твърди проф. Вечев.

И допълва, че в България липсва структурираща информация какви са опциите за конкретно развитие на тези деца. Като започнем от индустрията, предприемаческия сектор, образованието, изследванията, академичните среди. Поради тези причини започват спорадични и случайни стъпки след завършване на училище. Това е едно от нещата, който INSAIT ще структура и ще предостави на българските ученици, учители и училища.

Един интересен факт – проф. Мартин Вечев направи лично дарение в размер от 1500 лева на месец за период от 18 месеца за студент от магистърската програма "Логика и алгоритми" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки – insait.ai и Добромир Видев, БНР

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Съединение – 139 години по-късно

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия в "Нашият ден" отправяме поглед към град Съединение . За днешната празнична програма разказва кметът на града Георги Руменов . По думите на Руменов настроението в град Съединение е приповдигнато, а жителите имат самочувствието, че са част от честването на великия акт от..

публикувано на 06.09.24 в 09:50

Пловдив празнува в Деня на Съединението

В деня, в който отбелязваме 139 години от Съединението, Пловдив празнува . "Нашият ден" разкрива картина от града, наричан "столица на Съединението" – разказват в "Нашият ден" репортерът Зои Каргиотаки,  Георги Шопов , учител по история във Френската езикова гимназия в града и Стоян Иванов , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив...

публикувано на 06.09.24 в 09:25

Черешови дневници

Борислав Бориславов е един от производителите на череши в кюстендилския край. Завърнал се от чужбина с желание да произвежда в България, най-естественото за него е да направи черешови и сливови градини. Реколтата тази година бе особено богата и голяма част от плодовете бяха оставени по дърветата. Освен за своята дейност и за кюстендилския край,..

публикувано на 06.09.24 в 09:19
Д-р Бирали Бирали и отец Иван Петков

Съединението тогава и eдинението днес

" С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, ... в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. ... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко..

публикувано на 06.09.24 в 08:28

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия

  "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта."  За завета на Съединението и неговата интерпретация 139 години по-късно в "Нашият ден" говорят историците доц. Алека Стрезова, д-р Александър Стоянов, проф. Даниел Вачков и доц. Милен Михов. Доц. Стрезова разказва предисторията на Съединението, в чиято основа стои..

публикувано на 06.09.24 в 08:25