Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наталия Митева: Защо има риск от подмяна на концепцията за развитие на STEM образованието?

Снимка: БАСКОМ

Близо 245,5 млн. евро инвестиции за изграждането STEM центрове и иновации в българските училища са предвидени по Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това звучи чудесно, но съществува риск от подмяна на първоначалната концепция и изместване на фокуса към строително-ремонтни дейности, вместо към иновации и съдържание, алармират от Българската асоциация на софтуерните компании.

Членовете на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) формират 5% от БВП на страната. Ето защо те настояват да се запази интегрираният подход при финансиране на дейностите, свързани с изграждане на инфраструктура, от една страна, и обученията и подготовката на преподаватели, от друга. В противен случай се създават предпоставки да не настъпи съществена промяна в качеството на образование и вместо това училищата да потънат в проблеми, свързани с поддръжка на големи количества дигитални устройства или такива, чиито технически параметри не отговарят на реалните нужди на образователния процес.

Наталия Митева"Концепцията за STEM образование лежи най-вече върху съдържанието и методите на преподаване. Това е трансформацията, която трябва да се случи в българските училища“, коментира в "Нашият ден“ Наталия Митева, член на УС на БАССКОМ.

Българските училища се нуждаят и от ремонти, подновяване на материалната база и подмяна на техника. Средствата, които са заложени за развитие на българското образование в Плана за възстановяване и устойчиво развитие, трябва да бъдат разходвани, за да се създават условия за проектно базирано обучение и развиване на онези умения у младите хора, които ще ги направят конкурентни в професии, които са силно технологично ориентирани, да окуражат развитието на младите хора в областта на точните науки, приложните науки, творчеството.

"В момента това, което е направено по административни или други причини по този проект, за STEM плана са оставени само разходи за ремонти и техника. Квалификацията на учителите и съдържанието са извадени от плана и са поставени в друг инструмент на Оперативната програма със съвсем друг механизъм на действие и други времева рамка. Иззета е свободата на училищата да имат собствена, целокупна идея къде искат да стигнат“, посочва Наталия Митева.

Пет са основополагащите компоненти за развитие на STEM образованието: съдържание, нови методи на преподаване, квалификация, нови лидерски подходи и след това техника и ремонти. Затова трябва да се даде свобода на самите училища, а да не се прилага прекомерно центриран административен метод, който да поставя излишни ограничения, които да възпрепятстват, а не да подпомагат процеса. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Снимка: БАСКОМ
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Делба и претенции върху наследство

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и..

публикувано на 03.02.23 в 15:15

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.   В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота..

публикувано на 03.02.23 в 12:44
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50