Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Митева: Защо има риск от подмяна на концепцията за развитие на STEM образованието?

Снимка: БАСКОМ

Близо 245,5 млн. евро инвестиции за изграждането STEM центрове и иновации в българските училища са предвидени по Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това звучи чудесно, но съществува риск от подмяна на първоначалната концепция и изместване на фокуса към строително-ремонтни дейности, вместо към иновации и съдържание, алармират от Българската асоциация на софтуерните компании.

Членовете на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) формират 5% от БВП на страната. Ето защо те настояват да се запази интегрираният подход при финансиране на дейностите, свързани с изграждане на инфраструктура, от една страна, и обученията и подготовката на преподаватели, от друга. В противен случай се създават предпоставки да не настъпи съществена промяна в качеството на образование и вместо това училищата да потънат в проблеми, свързани с поддръжка на големи количества дигитални устройства или такива, чиито технически параметри не отговарят на реалните нужди на образователния процес.

Наталия Митева"Концепцията за STEM образование лежи най-вече върху съдържанието и методите на преподаване. Това е трансформацията, която трябва да се случи в българските училища“, коментира в "Нашият ден“ Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ.

Българските училища се нуждаят и от ремонти, подновяване на материалната база и подмяна на техника. Средствата, които са заложени за развитие на българското образование в Плана за възстановяване и устойчиво развитие, трябва да бъдат разходвани, за да се създават условия за проектно базирано обучение и развиване на онези умения у младите хора, които ще ги направят конкурентни в професии, които са силно технологично ориентирани, да окуражат развитието на младите хора в областта на точните науки, приложните науки, творчеството.

"В момента това, което е направено по административни или други причини по този проект, за STEM плана са оставени само разходи за ремонти и техника. Квалификацията на учителите и съдържанието са извадени от плана и са поставени в друг инструмент на Оперативната програма със съвсем друг механизъм на действие и други времева рамка. Иззета е свободата на училищата да имат собствена, целокупна идея къде искат да стигнат“, посочва Наталия Митева.

Пет са основополагащите компоненти за развитие на STEM образованието: съдържание, нови методи на преподаване, квалификация, нови лидерски подходи и след това техника и ремонти. Затова трябва да се даде свобода на самите училища, а да не се прилага прекомерно центриран административен метод, който да поставя излишни ограничения, които да възпрепятстват, а не да подпомагат процеса. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Снимка: БАСКОМ
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53