Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да бъдеш учител по добрина или историята на доброволчески клуб "Усмивка"

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по решение на ООН като знак на признателност към приноса на доброволците и неправителствените организации за икономическото и социалното развитие на обществото. 

Да бъдеш учител по добрина и какви са инициативите на доброволчески клуб "Усмивка" в "Нашият ден“ разказва Мария Петкова, учител в СУ "Васил Левски", гр. Вълчи дол. За поредна година тя е инициатор и вдъхновител на  благотворителна кампания.
Историята на Мария Петкова, учител в СУ "Васил Левски", гр. Вълчи дол, която за поредна година организира благотворителна кампания съвместно със своите ученици под наслов "Подари хранителни продукти и усмивки на самотни възрастни хора".

През 2016 г. училището кандидатства по проект, в който се изисква да се направи доброволчески клуб. Когато става ясно, че проектът е одобрен, Мария Петкова е посочена за ръководител. Заедно с децата те решават, че това благородно начинание е важно и до днес то продължава да съществува.

"Много кампании сме имали във времето досега. Правили сме две кампании за Дом за деца "Виница“ за събиране на дрешки, обувки и хранителни продукти. Имаме кампания за самотните възрастни хора, която продължава от 2019 г.. Посещаваме възрастните хора два пъти в годината за Коледа и за Велик ден“, посочва Мария Петкова.

И допълва, че са реализирани две кампании за бежанците. Една беше за децата бежанци към Съвета на жените бежанки, като събирахме учебни материали. След началото на войната в Украйна направихме голяма кампания за събиране на хранителни продукти за бежанците от зоната на конфликта, заедно с Украинския център в град Варна.

"Преди всичко уча децата на толерантност. Да знаят, че хората по света и в нашия град, в нашата община са различни. Има бедни, но и богати хора. Има хора със щастливи семейства с много деца и внуци. Но има и такива, които имат тъжна съдба“, споделя Мария Петкова.

Тазгодишната кампанията е в ход до 15 декември и всеки, който желае, може да изпрати пакет по куриер за своя сметка до клуб "Усмивка“, СУ "Васил Левски", гр. Вълчи дол.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка - архив,  СУ "Васил Левски" -  гр. Вълчи дол
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Пейчев

Иван Пейчев: Проблемното поведение в училище е вик на всяко дете за внимание и грижа

Новият "Наръчник на училищния психолог. Казуси, дейности, упражнения " е издание в помощ на училищния психолог с всичко необходимо за справяне с всекидневните предизвикателства. Наръчникът предлага методически насоки за извършване на оценка на индивидуалните потребности на ученици в риск, с хронични заболявания, със специални образователни..

публикувано на 07.02.23 в 17:05

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова . Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия..

публикувано на 07.02.23 в 14:15

До Брюксел и назад... чуха ли ни?

И този петък продължихме с обиколката си из ловните полета на България, от която става ясно как е приключил ловният сезон на едър дивеч в различни краища на България. Но неслучайно за първи събеседник в "И рибар съм, и ловец съм" избрахме Иван Василев – председател на Сдружението на ловците и риболовците "Сокол 1911" в Благоевград. Той беше член на..

публикувано на 07.02.23 в 13:10

За настоящето с мисъл за бъдещето

Често чувам, че живеем във време на контрасти и противоречия. Делим се на „-фили“ и „-фоби“, на българи и македонци, на млади и възрастни, на знаещи и незнаещи. Но като сякаш забравяме, че и едните, и другите са наши близки, приятели, роднини. И за всичките деления виновници сме ние самите. Ние създаваме положителното отношение у всеки. Ние сме и..

публикувано на 07.02.23 в 12:16

Сетивна фотография – как се снима, без да използваш очите?

В България е силно подценяван потенциалът на хората с увреждания да създават изкуство, блага и радост за другите. Сдружението на творците с увреждания има за цел точно това – хвърляне на повече светлина върху този потенциал, но и неговото насърчаване и развие чрез различни начинания. Николай Примов , председател на сдружението, разказва в..

публикувано на 07.02.23 в 11:54