Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

III Международно триенале "Духът на акварела" с изложба и фестивал в София

След III Международно триенале на акварела с мото "Духът на акварела", което се проведе през лятото в град Варна, феерията от цветове и изящество на акварелното изкуство продължава и през зимата да очарова родната публика с изложба и Фестивал на акварела в София. И двете събития са организирани и курирани от художничката Селма Тодорова, президент на Международно акварелно общество - България.


До 6 януари следващата година в столичната арт галерия "Богомил Райнов" на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24 софийските зрители могат да разгледат отблизо изложбата "Духът на акварела" с творби на талантливи автори от 5 континента, а в по-кратките фестивални дни световно признатите художници Прафул Савант от Индия, Атанур Доган от Канада и други известни майстори на акварела от Холандия, Испания, Италия, Словакия и Португалия, които гостуват на фестивала по покана на Международно акварелно общество – България, споделят пред публиката своя опит и умения в акварелните техники в майсторски класове и едночасови демонстрации на живо.

"Духът на акварела" в София е четвърто представяне в страната на Пътуващата изложба на III Международно триенале на акварела с едноименно заглавие. Експозицията е една прецизна и с много вкус подбрана от куратора Селма Тодорова селекция на най-добрите близо 150 картини от общо 300 акварелни творби във всички възможни жанрове и категории на автори от 55 държави, оформени в рамки от рециклирана хартия и включени в пътуващата изложба.

След София, Пътуващата изложба ще бъде представена последователно в Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. За почитателите на акварела, които няма да могат да я разгледат на живо, организаторите са подготвили двуезичен каталог с публикации на акварелните творби от III Международно триенале на акварела – Варна в дигитална и печатна версия.

За програмата на фестивала, за изложбата и как "Духът на акварелаЧ завладява все повече почитатели по света, чуйте в разговора на Краси Шопова с безспорно признатите с таланта си в акварелното изкуство художници Селма Тодороварр президент на Международно акварелно общество – България и Атанур Доган, президент на световната организация "Международно акварелно общество".

Снимки: Селма Тодорова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дзен списъци – литературни и житейски

Кое, което не е книга, може да събере текстове от Авъл Гелий, Сей Шонагон, Алфред Дьоблин, Хорхе Луис Борхес, Пиер дьо Бурдей, абат Брантом, Джон Ланчестър, поп Минчо Кънчев, Ролан Барт, Мартина Апостолова, Николай Колев и Стефан Иванов? Не нова "Видрица", а пърформансът "Списъци".  Може да се види само този сезон и само четири пъти, освен на..

публикувано на 04.02.23 в 08:45
проф. Людмил Димитров и Силвия Чолева

Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци

Йерней Лоренци e професор в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна и е един от най-известните европейски режисьори. В интервю в сп. "Култура" той разкрива своето творческо кредо така:  "Режисьорът в един момент трябва да съгради собствен свят. И да успее да се отлепи от всякакви модели. Да се отърси от всичко задържащо го: учители –..

публикувано на 03.02.23 в 13:56

"Чест" с първа постановка на българска сцена

"Чест" е премиерното заглавие в афиша на Театър "199 Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов по пиесата на съвременната австралийска драматуржка Джоана Мъри-Смит, в превод на Златна Костова. "Чест" е писана през 1995 година и има десетки постановки в целия свят, но сега се поставя за първи път на българска сцена. " Онър и..

публикувано на 03.02.23 в 13:40
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се..

публикувано на 03.02.23 в 12:25