Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков:

Какви промени са нужни за стоматологичната грижа в България?

Д-р Николай Шарков
Снимка: Стаматина Никова

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби за превенция срещу образуване на кариес, като част Националната програма за профилактика на оралните заболявания. 

В "Нашият ден“ д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, избран през 2021 г. за ковчежник на Световната дентална федерация, коментира какви промени са нужни за стоматологична грижа в страната.

"От 8 млрд. население за земята половината страдат от заболявания на устната кухина, но това не е само кариес. Тук са заболявания на зъбодържащия апарат, известни като пародонтоза, зъбната травма, зъбната ерозия. Както и предракови заболявания и рак на устата. Това е основно предизвикателство пред глобалното обществено здраве“, посочва д-р Николай Шарков.

Той допълва, че здравето на устата е неразделна част от общото здраве и това трябва да го осъзнаем. Голяма част от нашето общество мисли, че устатата си е нещо отделно и не влияе върху организма.

Лошото орално здраве и нелекуваните заболявания на устата са свързани с множество здравословни състояния. Например стомашно-чревният тракт – един от органите, които са директно засегнати, защото входната врата към него е устата. Заболяванията на сърдечно-съдовата система се свързват с доста повишен риск от инсулт и диабет. По време на бременност заболяванията на зъбодържащия апарат – гингивити и пародонтити – води до ниско тегло при раждане, както и до преждевременно раждане и повишени стойности на кръвното налягане. Хроничното болните с бъбрените заболявания, трябва да полагат грижи да здравето на зъбите си. Доказана е връзка между развитието на остеопорозата, болестта на Алцхаймер, респираторни заболявания, ревматоидния артрит и здравето на устата

"Един от елементите на програмата за профилактика на оралните заболявания при деца е поставяне на силанти на първите и последните дъвкателни зъби“, посочва д-р Шарков.

Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето му предпазва децата от развиването на кариес, тъй като образува бариера между зъба и бактериите. Прилага се върху първите постоянни зъби. В програмата е отделено място за здравно обучение и възпитание, правилно хранене, правилни хигиенни навици, както и необходимостта от посещение при лекаря по дентална медицина, поне един път годишно.

"Най-активната част от населението, която си плаща здравните осигуровки, има един скромен пакет от един преглед годишно и три пломби, или три вадения на зъб, или комбинация от това. За да увеличим пакета, за който настояваме, са необходими милиони, но денталната медицина стои в периферията на тези, които вземат решения и определят бюджета“, посочва д-р Николай Шарков.

Според него Българският зъболекарски съюз изпълнява ролята на пациентските организации, защото лобира за пациентите си да има повече дейности, които се покриват частично или напълно от НЗОК.

"Възрастните се нуждаят от един сериозен по-широк пакет, който да покрие основните заболявания в устната кухина – като кариес и усложненията от пулпити“, твърди д-р Шарков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. д-р Коста Костов

Преди да говорим за кислорода, нека осигурим кислородни концентратори

Доколко когато говорим за кислородотерапията, трябва да разграничим, че кислородните концентратори са медицински изделия и могат ли те да преминат към списъка за помощните средства ? Ако не могат, как се осъществява проследяването и самата кислородотерапията в домашни условия , това коментира в "Нашият ден“ д-р  Коста Костов, професор по..

публикувано на 01.02.23 в 14:15
Мария Петрова

Медицинско изделие ли е кислородният концентратор?

Кислородните апарати за домашна употреба са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2020 г.  От 1 юни 2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност.  Според д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната..

публикувано на 01.02.23 в 13:00
Милена Нанева

Какво означава да се бориш за глътка въздух всеки ден?

Невъзможната или възможната кислородотерапия в домашни условия. Кислородните апарати са заложени в бюджета за медицински изделия на НЗОК от 2021 г. Дали през тази година НЗОК ще започне да заплаща кислородните апарати за домашно лечение? В "Нашият ден“ Милена Нанева, пациент с пулмонална хипертония , разказва за ежедневната битка за въздух и..

публикувано на 01.02.23 в 10:52
Дуално обучение - ПГ

Какво е да си работещ ученик?

Дуалното образование  залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на тази форма на обучение са много, защото освен знания учениците получават и заплащане. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което допринася за..

публикувано на 01.02.23 в 08:25

Трифон Зарезан – традиции и ритуали

Празникът на Трифон Зарезан е един от най-обичаните в традиционния български календар. Наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозите. За народните вярвания първи февруари е празник на лозарите и винарите , но какво наистина е достигнало през народните разкази и историите,..

публикувано на 01.02.23 в 08:23