Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Нищо не може да се очаква вече от събирането на лидерски срещи

Татяна Буруджиева
Снимка: БГНЕС

На днешния 20 януари по инициатива на БСП в Народното събрание е насрочена лидерска среща, на която да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с третия мандат.

Поканата за среща беше представена към лидерите на всички парламентарно представени формации, но три от тях отказаха разговор в такъв формат.

“Продължаваме промяната“, “Демократична България“ и “Възраждане“ биха се отзовали на двустранни срещи, но и в този случай не биха подкрепили кабинет с третия мандат.

“Нямам очаквания, че може да се състави някакъв формат на кабинет поради ясно изразените политически позиции на партиите, чиито гласове са важни, за да може да се гласува и да мине предложението за такъв, защото ние вече много време се занимаваме с това да организираме срещи, за да започват разговори“.

Това каза в интервю за БНР политологът Татяна Буруджиева.

"Моето впечатление е, че е абсолютно ясно и на партиите, а струва ми се и на гражданите, какви политики могат да се правят и какво ще срещне подкрепа в Народното събрание като предложение, ясна е същината на работата на едно правителство.

Проблемът не е в политиките и приоритетите или в онова, което в заниманията на правителството могат да се договорят партиите. Проблемът според мен е, че не биха могли да работят заедно хората в лидерството в тези партии, независимо от форматите, които се предлагат“, казва още тя в ефира на “Нашият ден“.

ГЕРБ

“ГЕРБ предложи едно максимално политически отдалечено правителство на непартийни хора и фигури. Въпреки уважението, което беше изказано към министър-председателя, пак от всички политически партии, позицията беше, че не може да се работи заедно с тях. Не е въпросът да се събират на разговори, от тях вече нищо не може да се очаква“, посочва още тя.

Защо бившите коалиционни партньори отказват да отидат на лидерската среща?

“Според мен това е резултат от начина, по който се избра председател на Народното събрание. Тогава реакцията на “Продължаваме промяната“ беше много остра и според мен те нямат вече доверие в своите партньори“, казва още тя и пояснява:

“Истината е, че предишното коалиционно правителство с БСП беше най-стабилният им партньор, който със сигурност нямаше да разруши властта на това правителство. Има едно разочарованието от факта, че между тях някак не е съгласувано. “Продължаваме промяната“ преживяват своята коалиционност, въпреки че липсва правителство. За тях сякаш отношенията между партиите, които бяха в коалиция в правителството, някак естествено трябваше да продължат, но единствено и по отношение на властта, а не на електоралното участие в изборите“.

“Помним, че “Демократична България“ искаха заедно да участват в изборите. И ако от страна на ДБ това партньорство продължава, явно по начина, по който “Продължаваме промяната“ си представят, че трябва да протичат тези взаимоотношения, с БСП не е така, и те много ясно го показаха при избора на председател на Народното събрание. Те биха приели подкрепа от БСП, но по никакъв начин не биха си партнирали повече с БСП на равна основа“, казва още тя.

ДПС

“Партията се държи и в това Народно събрание, и от две години насам в цялата тази въртележка на избори, Народни събрания, пропадане на мандати и отново избори, доста спокойно, така че е възможно, ако БСП предложи правителство, те биха могли да го подкрепят в зависимост от неговия формат, ако не е съвсем партиен. Но тези две партии не биха могли да бъдат сериозни и отговорни партньори в едно правителство. Те могат заедно да гласуват и да се подкрепят в някакви политики, но не виждам общо управленско бъдеще“, казва още тя.

Точен ли беше изборът на държавния глава?

“Предполагам, че действията на държавния глава са целенасочени. Нямам емпирична база данни за това, но не ми се иска да мисля, че българският държавен глава върши действия, които не са обмислени и целенасочени“, посочва още Буруджиева.

Според нея, въпреки че “много се приказва, че единственото възможно правителство е от “Демократична България“, такова нямаше как да мине, защото нито ДПС, нито ГЕРБ изразиха желание да го подкрепят“.

“Връщаме се към една моя стара теза, още преди първия мандат, че ако не мине първият мандат, взаимоотношенията и гласовете и омразите в този парламент са така разположени, че няма да може да мине нито един друг мандат.

Президентът, от една страна, нямаше на кой да даде мандата, за да може да оправдае пред българските граждани, че той истински има желание да се състави правителство. От друга страна, не се направи достатъчното и необходимото, включително от президента, за да има правителство в първите два мандата. Там е силата на тези иначе много слаби правителства, състоящи се от три-четири или пет коалиционни партньора, все пак по-големите партии да поемат политическата отговорност“, посочва още тя.

Какво да очакваме от комисията по случая NEXO?

“Много бихме могли да разсъждаваме върху това кога се появяват грандиозните скандали в политиката, в момента има няколко, които текат. Днес ще се развива единият от тях. Всички тези скандали някак са свързани с външни фактори. Имаме намесени външните ни партньори поне в два от тези скандали. Струва ми се, че точно поради това, трудно можем да търсим тежки зли намерения в България. Можем да си представим, че някоя от политическите сили се е договорила и с разследващи комисии по отношение на оръжието, и с тези, които разследват криптовалутата, тези над 10 прокурори в САЩ, но трудно бихме могли да повярваме в подобни теории на конспирациите“, казва още тя в интервю за БНР и посочва:

По-скоро трябва да си признаем, че в България толкова често има избори, че нищо няма как да се случи в извънпредизборна обстановка."

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03