Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Снимка: Ковачевица - ФБ

Ковачевица е едно от най-живописните села, скрило се между склоновете на Родопи планина. Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г. Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи. 

Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени улици. Пещите на кухните, издадени от стените на къщите, също надвесени над улицата. Интересен факт е, че в Ковачевица има канализация, която е построена преди близо 300 години.

За тъмната стая, където се е пазила храната, както и за оджака, сухия двор и дупката за съхранение на картофи, разказва Виктория Арнаудова.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Референдумите – въпроси и възможности

На въпроси на слушателите на "Законът и Темида", свързани с предложения национален референдум за смяна на държавното устройство, както и за т.нар. "референдум срещу еврото", отговаря д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" и дългогодишен консултант на "Законът и Темида" Пенко..

публикувано на 31.03.23 в 15:15

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии?  Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова , експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото..

публикувано на 31.03.23 в 12:50

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат?  "Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото..

публикувано на 31.03.23 в 11:45

Българо-турският бизнес форум с двустранни срещи в Бургас предизвика голям интерес

Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас. Той бе организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел бе подписването на меморандум за сътрудничество между двете страни. Страница на..

публикувано на 31.03.23 в 10:25

Земеделските производители настояват да бъде спрян безмитният внос на селскостопански стоки от Украйна

Защо зърнопроизводителите отново протестират? Не е ли достатъчна помощта, която беше отпусната от ЕС за подкрепа на селскостопанските производители във връзка с войната в Украйна? По данни на  Националната асоциация на зърнопроизводителите в България  всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не..

публикувано на 30.03.23 в 12:25