Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Снимка: Ковачевица - ФБ

Ковачевица е едно от най-живописните села, скрило се между склоновете на Родопи планина. Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г. Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи. 

Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени улици. Пещите на кухните, издадени от стените на къщите, също надвесени над улицата. Интересен факт е, че в Ковачевица има канализация, която е построена преди близо 300 години.

За тъмната стая, където се е пазила храната, както и за оджака, сухия двор и дупката за съхранение на картофи, разказва Виктория Арнаудова.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислав Данов - Десо (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Юристът, адвокат и привърженик на криптоисторията – Десислав Данов - Десо

Що е криптоистория и защо Десислав Данов си пада по нея? Теория на конспирацията и разнищване на големите световни конспирации. "Светът е оцелял, защото се е… криптирал" и защо царят е гол? Мястото на критическото мислене и податливостта към "всички щуротии". "Българинът отново си активира защитните механизми срещу пълните глупости", или защо у..

публикувано на 31.07.24 в 11:40

Как изкуството и туризмът се преплитат в стария град на Несебър

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в стария град на Несебър. Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много..

обновено на 31.07.24 в 11:24

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден"  Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони. Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област  Мария Игнатова  разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на..

обновено на 31.07.24 в 10:25

Ради Радев и магията на градинарството: 40 години отдаденост

На утрешния 1 август честваме един от дните, отредени за градинарите – тези хора, които посвещават времето и живота си на любимите си цветя, растения и зеленчуци. Градинарите празнуват също и на 22 септември, отбелязвайки своята преданост към земята и природата. Днес се срещаме с човек, отдал 40 години от живота си на градинарството – Ради..

публикувано на 31.07.24 в 09:16

"Искам да съм българче", или какво е бъдещето на българските училища по света

В София се проведе Академия за учители от българските неделни училища зад граница. Във форума, организиран от Асоциацията "Български език – език европейски", участваха преподаватели от 17 държави и 36 училища. Общо се обучаваха 70 души – 29 за предучилищни групи и 41 – за начален етап. Обучението е финансирано от Министерството на образованието и..

публикувано на 31.07.24 в 08:50