Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адвокат Мария Петрова:

Медицинско изделие ли е кислородният концентратор?

Ключът за реимбурсирането на кислородолечението в домашни условия отново е в НЗОК

Мария Петрова
Снимка: Ани Петрова

Кислородните апарати за домашна употреба са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2020 г. От 1 юни 2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност. 

Според д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната каса, до края на миналата година не е имало търговци, пожелали да предоставят такива медицински изделия. Това заяви тя пред депутатите от здравната комисия по време на изслушване във връзка с достъпа на пациенти с дихателна недостатъчност до домашно кислородолечение.

В становище на Българското дружество по белодробни болести от 16 декември 2022 г. е записано, че кислородолечението е метод за немедикаментозно лечение и не бива да се разглежда като помощно средство.

Кислородолечение у дома - кога?

"Българското дружество по белодробни болести е една неправителствена организация. Такава организация могат да си направят всички, които имат определени интереси в определена област. Без да поставям тяхната експертност в областта на белодробните болести, съм изключително изненадана, че някой си позволява да даде становище за нещо, което изначално не разбира. Нека да поясня, в България действа Законът за медицинските изделия. Отделно, бидейки член на ЕС, има регламент, който касае медицинските изделия. Кислородният концентратор по дефинициите на закона е вид медицинско изделие, макар и кислородът, който той подава, да не е регистриран като лекарствен продукт." 

Това заяви в интервю за БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова

Според нея решението на проблема е повече от ясно. Включването на това медицинско изделие в списъка с такива, които ще се реимбурсират, става по реда на Наредба № 10 от 2009 г. 

"Случващото се показва липса на експертност, липса на загриженост за живота и здравето на тези хора и бягство от отговорност“, допълва Мария Петрова.

Производителите, дистрибуторите и търговците на тези кислородни концентратори, трябва да са регистрирани и лицензирани в Изпълнителната агенция по лекарствата, както повелява законът. От там нататък се подава необходимият набор от документи в Надзорния съвет на Здравната каса. Вижда се какъв брой пациенти касае това. Дали има бюджет за заплащането на тази медицински изделия. Прави се оценка на това какви ще са ползите и негативите от реимбурсацията на един такъв апарат. 

Процедурата е стартирана и оттук нататък всичко зависи от решенията на НЗОК.

"Ако те са благоразумни и приемат да реимбурсират да дадат финанси за това лечение, ако не – за всички заинтересовани пациенти остава възможността да оспорим тези решения в съда, така както сме правили през годините и сме постигали успех за лечението на немалко групи уязвими пациенти", казва още адвокат Петрова.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделските производители настояват да бъде спрян безмитният внос на селскостопански стоки от Украйна

Защо зърнопроизводителите отново протестират? Не е ли достатъчна помощта, която беше отпусната от ЕС за подкрепа на селскостопанските производители във връзка с войната в Украйна? По данни на  Националната асоциация на зърнопроизводителите в България  всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не..

публикувано на 30.03.23 в 12:25

Семинар за дигитализацията и развитието на изкуствения интелект започва във Варна

В утрешния 31 март Катедра “Информатика“ при Икономическия университет – Варна организира научен семинар на тема “Дигитализация, големи данни, изкуствен интелект“. Началото на семинара е в 11:00 часа и ще се провежда в хибриден вариант. Събитието се провежда в рамките на проект “Дигитализация на икономиката в средата на големи данни“...

публикувано на 30.03.23 в 11:22

Диджей дуото Sugar DJs направи ремикс на една от най-обичаните песни на Innerglow (видео)

Innerglow и Sugar DJs ви канят в клуб Gramophone на диджей парти промо на новия ремикс на Start Over! Диджей дуото Sugar DJs направи ремикс на една от най-обичаните песни на Innerglow и на 31 март той ще излезе официално.  Песента е част от дебютния албум на Innerglow, който излиза в края на 2021 г. Вижте повече за събитието

публикувано на 30.03.23 в 09:07

Защо е важно да се прави редовен скрининг на детското зрение?

Всяко четвърто дете има проблем със зрението . Най-често се оказва, че е късогледо и има нужда от очила. Това показват първоначалните данни от кампанията за безплатни очни прегледи на ученици от 1-ви клас, която стартира през февруари 2023 г. Това е мащабно профилактично изследване на всички първокласници на територията на Столична община. До..

публикувано на 30.03.23 в 08:10
Преглед за рак на кожата

Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания?

Около 630 българи годишно се разболяват от меланом на кожата , а над 25% от тях умират заради късно поставяне на диагнозата.  Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст , но вече се среща в юношеска и в детска възраст.  "Злокачественият меланом е най-злокачественият тумор при човека . Той произхожда от пигментните клетки",..

публикувано на 29.03.23 в 16:20