Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвети на адвоката – адв. Захари Генов

Делба и претенции върху наследство

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Видин

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и две момичета) живеят там. Момчето Радул и неговите наследници живеят там, сестрите му – се женят и живеят на други места. Със съгласието на баща си Радул събаря старата кирпичена къща и стои нова масивна къща със собствени средства. Право на строеж не е отстъпвано и при това положение собственик на къщата е собственикът на дворното място по приращение, както казва Законът за собствеността. Двете дъщери на базата, че вече не живеят там, не са участвали в строежа на къщата – нито с пари, нито с труд. През 1993 г. дядото решава да прехвърли собствеността на къщата, заедно с мястото, на своя син Радул, разбира се срещу договор за издръжка и гледане. И т.н.

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – Радио Видин
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират  Зорница Миткова , управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и  Емил Стойновски , ментор. "На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на..

публикувано на 28.03.23 в 14:30

Ученици мерят сили в 8 спортни дисциплини

В какви спортни дисциплини могат да премерят сили децата в училищна възраст на тазгодишното издание на "Ученически игри 2023"? Какви са резултатите от Областния състезателен етап, който тече през месец март? "Ученическите игри 2023" се организират и провеждат от Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и..

публикувано на 28.03.23 в 12:05
Протест срещу изграждането на кариера в Горнослав

Правомерно ли е изграждането на кариера за мрамор край село Горнослав?

Миналата седмица в Асеновград се проведе граждански протест под наслов “Заедно да защитим Добростанския рид от незаконна кариерна дейност“. Хората се обявиха против изграждането на кариера за добив на мрамор до село Горнослав и заявяват, че вече има други пострадали жители от област Пловдив, чиито живот, домове и поминък се рушат от взривовете,..

публикувано на 28.03.23 в 11:15

Националният военноисторически музей с втора книга от поредицата "Българските генерали 1878-1946“

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София  официално беше представена втората книга от поредицата "Българските генерали 1878–1946”, озаглавена "С дълг и отговорност”. Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Книгата е първото по рода си изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и..

публикувано на 27.03.23 в 11:25