Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво протестират медиците в Англия?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 10 хил. служители на линейки, парамедици, медицински сестри, асистенти за спешна помощ, диспечери и работници от други сектори, ще стачкуват през февруари и март в отговор на спора с правителството, който продължава без резултат вече няколко месеца – за по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

Синдикатите в Англия и Уелс планират да спрат работа на днешния 6 февруари, а също и на датите 20-и февруари, 6 и 20 март. 

Стачката на медсестрите на практика е 48-часова и ще продължи и във вторник, освен ако изненадващо не се стигне до някакво решение на спора. В четвъртък пък повече от 4000 физиотерапевти ще стачкуват на територията на Англия. А в петък има нова стачка на парамедиците, но членуващи в други синдикати. Официална статистика показва, че в Ангиля има недостиг от 47 000 медицински сестри.

Коментар на случващото се във Великобритания направи за БНР българката Мария Петкова. Тя работи като старша медицинска сестра в частен рехабилитационен център. Въпреки че нейните условия на труд са по-добри от тези на нейните колеги в държавния сектор, тя подкрепя протеста. Разказва ни и за промените в начина на живот след Брекзит, свързани с недостига на работна ръка и непрекъснато растящата инфлация.

За какво протестират медицинските работници?

“Те протестират, защото са единни, защото не ги е страх, защото знаят, че ще излязат на протест и ще бъдат чути. Членувам в групи за медицински сестри в България и виждам страха в хората, че ако излязат на протест могат да бъдат уволнени и да останат без работа. Докато в Англия това го няма“, казва Петкова в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Цените на всичко скочиха много. Миналата година по това време нашият газ беше около 150-160 паунда, а този месец съм платила 305 паунда. Стандартът стана двоен.

В момента има ужасен недостиг на медицински персонал. В държавните болници не са добре заплатени, а работят много. Това кара хората да излизат на протести. Мисля, че ще има ефект от тях“.

Разликата с България…

“Различно е отношението между колегите. И отношението на персонала към пациентите. Бях В България преди известно време и за пореден път доказах на себе си, че съм направила правилния избор за себе си и семейството си. Най-важното нещо за един медик е отношението към пациента. Може би това беше една от причините, поради които се преместихме тук.

Заплащането е другото нещо, което влече хората към чужбина.

Надявам се някой ден в България медицинските сестри да бъдат чути, защото наистина искам някога да се завърна и да работя по професията си“, казва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50