Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поредица "Арттерапия с подходящата книга"

Мозък не за този свят: защо не можем да бъдем постоянно щастливи?

Книга на популярния шведски психиатър Андерш Хансен

Снимка: ciela.bg

Въпреки че животът ни никога не е бил по-хубав, изглежда, много хора не се чувстват добре психически. Зачестяват обезпокоителните доклади, според които броят на страдащите от психически проблеми нараства, а здравните организации предупреждават, че навярно след няколко години различните форми на депресия ще започнат да вредят повече от което и да е друго заболяване по света върху здравето на хората.

"Мозък не за този свят" е книга на популярния шведски психиатър д-р Андерш Хансен, който се заема с нелеката задача да даде отговор на въпроса: Защо продължаваме да изпитваме тревожност и ставаме все по-нещастни в златните години на цивилизацията ни?

Книгата е преведена на над 20 езика и обяснява процесите в нашия мозък, търсейки отговор как да се справим с тревожността и депресията в условията на днешния динамичен и високотехнологичен свят.

Авторът ни отвежда на просветляващо пътешествие из дебрите на ума, като показва как нашият мозък, еволюирал в един съвсем различен свят, има проблеми с адаптацията към съвременната стресова и силно дигитална среда. За тази цел са нужни промени – и дори отказ от натрапчиво налаганата мантра за задължителното постоянно преследване на щастието.

Книгата е написана на популярен език и дава отговор на въпросите защо тревожността и депресията са напълно естествени състояния, останки от праисторическите времена, в които хората са били заплашени постоянно от глад и инфекциозни заболявания. Ще разберем и защо самотата, този модерен феномен, може да бъде изключително опасна и защо физическата активност е от ключово значение за нашето здраве.

Книгата съдържа полезни съвети как да се справим с всички тези неблагоприятни психически проблеми благодарение на собствената си биология.

И още от зададените и изследвани въпроси в книгата: откъде идват емоциите и наистина ли всичко е "в главата ни"? Защо не можем да бъдем постоянно щастливи?

Книгата е базирана на множество източници и дългогодишния професионален опит на психиатъра д-р Хансен и заменя познатия израз "всичко в главата ни" с "всичко е в главата и тялото ти и често е знак за напълно нормално функциониране".

"Мозък не за този свят" напомня на всеки, който се чувства зле – помощта винаги може да бъде получена, стига да я поискаме.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добри Войников – основоположникът на българския театър

"Всичкият салон беше препълнен…“ или в търсене на паметта за Добри Войников 145 години след смъртта му . За цензурата, пълните салони, театралния гений и смелостта му да поставя спектакли с хъшовете като актьори. В един от спектаклите на сцената излиза самият Христо Ботев в ролята на езически жрец. Защо знаем твърде малко за този възрожденски..

публикувано на 27.03.23 в 12:25

Деница Езекиева: Списъкът с номинации за ИКАР показва, че не всичко се случва в столицата

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на "Театър на нациите" ("Theatre of Nations"). За поредна година в Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България ще връчи..

публикувано на 27.03.23 в 12:20
Таня Йоргова и Стоян Руменин

"Дано играят добре" с първа постановка в България

"Дано играят добре" – така се нарича премиерният спектакъл, с който Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово посреща публиката си тази вечер. Датата на премиерата не е избрана случайно – с най-новото си представление актьорите от габровската трупа отбелязват Световния ден на театъра – 27 март.  По традиция, която води началото си от 1962..

публикувано на 27.03.23 в 12:15

Дали майчиният език е най-важният фактор за определяне на националната идентичност?

Американският изследовател в сферата на социологията Самуел Осбърн от близо две години работи по проект, озаглавен " Езикът на независимостта: Влияние на езиковата идентичност върху румънския национализъм в Молдова“. Резултатът от изследователската работа по проекта ще бъде публикуван през тази година. Целта на проучването е да установи,..

публикувано на 27.03.23 в 10:45

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката. Проектът цели да експериментира с..

публикувано на 25.03.23 в 10:15