Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До Брюксел и назад... чуха ли ни?

И този петък продължихме с обиколката си из ловните полета на България, от която става ясно как е приключил ловният сезон на едър дивеч в различни краища на България.

Иван ВасилевНо неслучайно за първи събеседник в "И рибар съм, и ловец съм" избрахме Иван Василев – председател на Сдружението на ловците и риболовците "Сокол 1911" в Благоевград. Той беше член на делегацията ни, която взе участие в дискусията в сградата на Европейския парламент, организирана от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му колега Пиетро Фиоки, на тема "Положителната роля на ловците за опазването на биоразнообразието в ЕС"

Красимир КоевДискусия, която нагледно доказа, че противопоставянето на природозащитните организации на лова е изкуствено привнесен проблем и че са необходими надеждни научни данни, когато се взема определено политическо решение на европейско ниво, а науката не бива да е в услуга на идеологията на противниците на лова.

Невен КаравасилевА пък от Красимир Коев – председател на СЛР "Тàсладжа" в гр. Стражица, и Невен Каравасилев – ръководител на бургаското Сдружение на ловците и риболовците "Лебед”, се информирахме за състоянието на дивеча и изводите, направени след приключването на лова в техните региони.

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" вече отново можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пием ли чиста вода?

Световният ден на водата  се отбелязва ежегодно на  22 март . Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.  Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. “Качеството на водата, която пием е добро,..

публикувано на 22.03.23 в 10:52
Илюстративна снимка

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

В Световния ден на водата ще ви разкажем за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира то землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели. По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него..

публикувано на 22.03.23 в 09:08
Национален младежки форум

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия ? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика? Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия..

публикувано на 22.03.23 в 08:15
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29