Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колко е важна психичната зрялост в съвременния свят?

Снимка: Pxhere

Важно ли е, или колко е важно да имаш психична зрялост в съвременния свят на превратни представи за психотерапия и курсове за самоизрастване.

“Психологическата помощ идва веднага след спасителните операции, когато хората се изправят пред реалността, която трагедията е породила и последиците от нея, които са продължителни.

Бих казал, че кризисна интервенция имаше и по време на Covid пандемията, когато много хора загубиха близки и се тревожеха за бъдещето си.

Имаме данни, според които около 38% от хората, които са прекарали тежко коронавирус, имат психосоциални и емоционални ефекти, които имат характеристиките на посттравматично стресово разстройство“, казва психологът д-р Пламен Димитров.

“Започнах обучението си в България, след което отидох на стаж в Канада. Там хората задължително имат психолози. Тук вървим, както във всичко, малко по-назад, но хората започват да търсят професионална помощ. Опитът ми там беше безценен, но вярвам, че камъкът си тежи на мястото“, казва Краси Гешева и допълва:

Това, което предстои да направим, е насочено към всички хора, които обичат психологията. С Пламен Димитров направихме една авторска програма, която започва на 4 март. Искам да поканя всички хора, които обичат психологията. От изключителна важност във времената, в които живеем, е да можем да контролираме емоциите си. Да овладеем себе си и да разбираме повече както себе си, така и за хората около нас. По този начин нашият свят ще се промени и ще стане по-добър. Винаги трябва да обичаме ближния, тъй както себе си. Това е посланието, което е добре да си напомняме.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07