Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрасният нов Artificial свят

Мнозина поне веднъж дневно попадат на преведен от машинно преведен текст в интернет. Съвсем скоро обаче, ще попадаме на статии, текстове, есета и поеми, писани от изкуствен интелект и дори няма да подозираме, че авторът им не е човек.
Chat GPT – приложението на Open AI на "Майкрософт" събра 100 милиона последователи в първите два месеца от старта си. Chat GPT може да разговаря, да води записки, да отговаря на въпроси и да пише.
Наскоро пък "Гугъл" пък изгуби 100 милиарда долара от пазарната си капитализация в опит да настигне конкурента Open AI в лансирането на сходен продукт.
Ако трябва да изпратите поздравителни картички на колегите си, Chat GPT спокойно може да се справи със задачата и да отправи на всеки лично и сърдечно послание. Ако пък ви трябва изображение за съответната картичка, вече не е нужно да наемате художник. Програми като Midjourny или DALL_E за секунди ще ви предложат десетки варианти, от които да си изберете.


Има ли размах Изкуственият интелект (ИИ) в това да подмени човека в изпълнението на задачи, които малко или повече приемаме за творчески?

"По-скоро не, смята Константин Василев, програмист, който се занимава с мобилни апликации и игри. С размах машината е заменила човека, когато са били измислени механичният стан, комбайнът и пералната машина. Скоростта е факт. ИИ се развива експоненциално.

Никой няма да остане без работа. Това са инструменти, просто художниците ще станат по-продуктивни. Като кажем художник и имаме известна романтична представа за творец. Но има един куп хора, заети да създават визуално съдържание на почти промишлен принцип.

Как действа ИИ при създаването на изображения?

Извлича смисъл от шум. Като под шум си представете картината на телевизора, когато няма програма. За секунди той преглежда милиони и милиарди изображения, които никой човек не може да възпроизведе, или поне ще му отнеме едно 3000 години да прави само това. С голяма бързина ИИ натрупва образ и детайл спрямо зададената задача и е много добър в рекомбинирането на видяното. (Оттам и изображенията на Дисни принцесите като старици или на Мона Лиза като футболна звезда, които вероятно виждате в нюзфийда си напоследък.)

Колкото до Chat GPT той действа подобно на автокоректа на Вайбър, който се стреми да отгатне коя ще е следващата ви дума в едно съобщение и опитва да я предложи на базата на вече написаното.

Тук обаче говорим за огромен мащаб – както и при картинките – Chat GPT е изчел може би всичко написано в интернет. Всяко, дори еднократното обучение на GPT (езиковия модел, математически модел на човешкия език) отнема около половин милион долара в компютри, ток и мрежа на създателите си.

Chat GPT се справя много добре при писане на поезия, есета, съчинения. Няма учител, който да пише по-малко от 5.50 на есе, създадено от GPT.

Много е добър в писането на стандартни текстове – може да създава типови договори, да изготви резюме на доклад или програма на събитие. Със същия успех може да създаде напълно фалшива новина, при това натискайки правилните емоции на правилните места.

Куца му фактологичността – няма концепция за истинност и му е по-лесно да напише хайку, отколкото рецепта за сладкиш с ябълки. Може да създаде убедително звучащи, но сбъркани като фактологичност текстове.

В момента ИИ се обучава от текстове, писани от хора, но след 2 години вероятно повечето текстове ще са писани от ИИ и понеже работи статистически, статистически се увеличава и вероятността грешката да се натрупа.


Има голяма истерия, че чат моделите ще заменят търсачката на Гугъл. Но Chat GPT няма да замени търсенето и не там е добър, но ако му дадете един договор и го помолите да ви го разтълкува на човешки език, ще се справи чудесно.

В момента Гугъл предлага няколко статии при дадено търсене, докато чат интерфейс ще дава само един отговор и това крие рискове."

Снимки: ФС на Midjourney Official
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law . България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години. Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12
Иван Держански (вляво) и Любомир Златков

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността.  Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал..

публикувано на 28.06.24 в 10:54
Проф. Андрю Коутс

Проф. Андрю Коутс за изследването на слънчевата система

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя научнопопулярна лекция на тема "Изследване на слънчевата система" на проф. Андрю Коутс – физик от Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Лекцията е част от четвъртото издание на фестивала "Ало, космос! Говори България", организиран от Атлантическия клуб, Софийския университет, Българска академия..

публикувано на 28.06.24 в 09:40
Камен Тодоринчев, Мариана Борукова, Цвета Николова и Диана Банчева

Лятото на отборите от Спешъл Олимпикс, България

Преди 30 години и у нас стартира Програмата на Спешъл Олимпикс. От тогава хората с интелектуални затруднения в България имат възможност целогодишно да спортуват и да се състезават в различни спортове. Многобройни са успехите на нашите атлети от различни състезания. В началото на м. юни женският ни отбор победи отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина..

публикувано на 27.06.24 в 12:50