Използването на добавки от преработени насекоми в различни храни вече е официално одобрено от ЕС. Има ли потенциално рискове за здравето от използването на подобни добавки в човешките храни? Как да разпознаваме подобни продукти?
Как си представят граждани на столицата добавките от насекоми, които предстои да бъдат част от храните, които консумираме – чуйте в звуковия файл.
“В момента в България предприемачите в този сектор сме една шепа. Само един от нас произвежда брашна за фуражната индустрия, за селскостопански животни. Останалите, които сме по-малки предприемачи, произвеждаме основно за сектора с екзотични животни, т.нар. “жив фураж“ , обясни в ефира на “Нашият ден“ Анатоли Ценов, представител на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България
По думите му в България няма законодателство, което да обобщи този сектор. Има европейските регулации, но това не означава, че има правила. Той вижда голям потенциал за развитието на сектора у нас.
Регулациите..
“Всяка една фирма, която иска да изкара продукт, предназначен за хора трябва да мине през одобрението на Европейската агенция по храните. Без положително становище от тях не може да бъде изкаран такъв продукт на пазара“, казва още той в интервю за БНР и посочва:
“До момента има преминати шест одобрения, най-голям отзвук имаше при последните две. Може да се каже, че имаше паника в общественото пространство“.
Според него темата е станала жертва на дезинформационната война. Като посочи, че една от “най-големите лъжи“ по нея е, че няма да се дава информация на етикета, че продуктът съдържа протеини от насекоми.
“Факт е, че има риск от алергии, такъв съществува“, подчертава той и пояснява:
“не е препоръчително да се консумира от хора, които имат алергии към ракообразни например, това обаче ще бъде отбелязано на етикета.“
Ценов разказа още, че друга лъжа е, която не е била опровергана от медиите е, че хитинът, който се съдържа в насекомите, предизвиквал рак.
“Това също е една лъжа, всъщност е обратното, той е в основата на някои от модерните изследвания за борба с рака“, посочва още той.
“Добавките на насекоми и консумацията на насекоми се използва от дълги години на много места по света, особено в Африка и Далечния Изток. Това е нещо напълно нормално. Всякакъв тип белтък, който прониква в човешкия организъм, бил той месо, яйца, риба или белтък от насекоми, е в състояние да предизвика алергична реакция. Както има хора, които са алергични към риба, яйца и меса, ще има и хора, алергични към белтъците на различните видове насекоми, но това е съвсем нормален процес в природата“, казва акад. Богдан Петрунов в ефира на “Нашият ден“
Според него нямаме основание за тревога. Той не вижда някаква по-голяма опасност от консумацията на насекоми в сравнение с консумацията на каквато и да е друга храна.
Крият ли рискове препаратите, с които се обработва средата, в която живеят насекомите?
“Възможно е да се развие алергична реакция към веществата, с които се третират тези насекоми, но такъв тип препарати се използват при обработката на всички видове храни. Тук няма нищо особено или извънредно. Ще има хора, които ще развият алергична реакция, но огромната част от хората ще бъдат неутрални към хитина или към другите съставки на насекомите или червеите“, посочва още той.
“Хората няма за какво да се притесняват, че могат да консумират храни с добавени вещества без тяхно знание. Законодателството е категорично, че те трябва да са обявени на етикета и правилата как да се случи това са ясни“, каза в ефира на “Нашият ден“ д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражните и страничните животински продукти в Агенцията по безопасност на храните.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Мария Шаркова , адвокат по медицинско право, коментира решение на ВАС срещу отказ на НЗОК да заплати чернодробната трансплантация в чужбина на младеж в тежко състояние . "Отменен е отказът и средствата, заплатени за лечението на младежа, събрани чрез дарения, ще бъдат възстановени от НЗОК. По-важно е какво се установи в рамките на това дело...
Националният център за обществено здраве и анализи изнесе статистически данни, според които над 30% от децата между подрастващите са правили опит да пушат, над 40% от тях са запалили първата си цигара на 14-15 години. Делът на момичетата е 27,9% , а на момчетата – 21,5%. Интензивни пушачи са 63,1 от момичетата и 51,3% от момчетата Децата между..
В рубриката "Разговорът" бе проведена дискусия след сигнал от страна на творци относно работата им с Общинския културен институт "Надежда". В разговора участваха музикантката Розалина Касабова , музикалният редактор Зорница Цветанова и заместник-кметът на направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" в Столична община..
За желанието на непорасналите да подарят времето си, за да направят света по-добър, в "Нашият ден" разговаряме с Евгения Тонева – изследовател в Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца – НБУ. Тонева се занимава с изследване на детския активизъм у нас – какво всъщност искат децата и съвпадат ли желанията им с възгледите на..
Fishlove е дългосрочен проект, посветен на опазването на моретата и океаните. Инициативата е стартирана през 2009 година по идея на Никълъс Рол, собственик на верига ресторанти за морска храна и партньорката му – актрисата Грета Скаки. На 18 февруари се състоя представянето на изложбата Fishlove със снимки на известни личности от кино и..
Ненадейно напусна земния свят, докато другите празнуваха Свети Валентин, а той подготвяше поредното си “отечествено” турне. Беше го замислил с млади..
Видеопоредицата "Сградите разказват" е нова инициатива на Регионалния исторически музей - София. Археолозите Йордана Николова и Валентин Витанов, които..
"Нирвана" от Константин Илиев е първата премиера на Великотърновския театър "Константин Кисимов" за 2025 година. Постановката по пиесата на големия..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg