Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Същността на Православието

Снимка: bg-patriarshia.bg

Всяко важно събитие и всяка победа се ознаменува според значението си с честване в определен ден. Така е и с първата неделя от Великия пост, тачена като Православна. Евангелското четиво за тази неделя ни разкрива как Спасителят повиква един от първите Си ученици. Първите Христови последователи не търсят слава, нито власт и богатство, а търсят само истината, която да ги освободи и спаси душите им.

Много са днес хората, които търсят отдушник на човешките си страдания и неволи извън Православието, в появилите се множество лъжливи религиозни учения, понякога следва да се запитаме дали и ние от Църквата не сме виновни за това. Но примерът даден ни в евангелския текст с Натанаил може да ни послужи. Той пита: "Може ли от Назарет да излезе нещо добро?". Филип не му доказва със сложни разсъждения Божествеността на Сина Божи, а само казва: "Дойда и виж!".

Ето защо съвременните свещенослужители следва да разясняват Православната вяра и богослужение, да се стремят да превръщат своите пасоми в истински членове на Христовата Църква, приобщаващи се със светите Тайнир, а не в статистическа величина колко голям е броя на православните в България. Заедно с иконом Николай Нешков се спираме на същността на Православието.



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46