Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 14 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Бленика

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Диляна Трачева
Концертен вариант

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Концерт на Антъни Бойер и Лайла Биали трио

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате колоритен уърлд по индийски теми в изпълнение на Анушка Шанкар.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Иванов, Соня Кънчева, Калинка Вълчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Докато на израсте опашката на коня", по казахска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Продаденият смях" от Джеймс Крюс – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Христина Симеонова
• Епизоди от живота: на спасителката на цветя Йорданка Никифорова.
• Темите на деня: на Силвия Недкова, редактор в онлайн изданието за култура "Площад Славейков" – зона, свободна от чалга, както то само заявява себе си.
• Темата на деня: Две седмици, след като Европейската прокуратура обяви разследване на фалшифицирани доклади за емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите, как изглеждат действията на българските институции – обобщението на Меглена Антонова от организацията "Грийнпийс-България", която от години предупреждава за проблема.
• Разговорът: за онова, което се крие в мислите на музикантите, докато край тях се развиват социалните, политически и културологични проблеми на съвремието – Иван Попов от Hellion Stone.
• Съвместна рубрика с Министерството на туризма: Тракийският еликсир на боговете и неговите тайнства. Къде можем да се насладим на чаша от вековната напитка и как да черпим от силата ѝ?
• Образованието влиза в час: Имат ли образователна стойност историческите възстановки и кое ги прави интересен културен феномен? Къде свършва зрелището и къде започва съпреживяването на историята? Гледните точки на културолога Димитър Атанасов и етнолога доц. Емилия Троева - част от научен екип за мащабно изследване по темата. Добавяме и гледната точка на младите: Какво е да влезеш в образа и епохата на Апостола чрез подобно оживяване на историята? Разговор с дванадесетокласниците Михаела Стоянов и Васил и Борис Василеви от Професионалната гимназия по икономика в гр. Перник.
• Евранет плюс

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Румен Леонидов е носителят на първата  награда на Академия "Иван Давидков" – разговор с поета
• Творческа вечер по повод 70-годишнината на писателката Румяна Захариева организират Гьоте институт и СБП на 14 март.
• Премиера на стихосбирката "Сълза назад" от Елена Денева
• Изкуствоведът Христина Бобокова и художничката Рада Якова
за мащабната арт акция "Тухлата/ 2023" на фондация "Процес – Пространство". Инициативата ще се проведе сред 150 селектирани български творци, които ще получат по една работна тухла, която да преобразуват в произведение на изкуството
• "Вместимост. Ивайло Аврамов. Изложба скулптура" в галерия "Васка Емануилова"
• Предстоящ концерт "Полет навътре" в СГХГ в памет на музикантите Румен Тосков-Рупето и Васил Пармаков. Разговор с музиканта Росен Захариев-Роко
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Концерт за пиано и оркестър №1 в ми минор от Фридерик Шопен и "Валсът" от Морис Равел.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• "Реторика" по бързата процедура – или как спорът, убеждаването, оборването или защитата на идеи в публичното (предизборно) пространство се подменя със замерване с квалификации, осмиване, лозунгуване - дали защото няма време за изпипани стратегии или заради опасения, че публиката няма да разбере. Лукс ли е реториката и какво означава присъствието или отсъствието ѝ от обществения разговор. Участва проф. Иванка Мавродиева от Софийския университет
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: за патриотизма, защитата на отечеството и военните в училище – да си изясним понятията и отношенията между тях.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Заглавие на цикъла: "Разкази за войната и смъртта"
Епизод две: Победител или мъртъв
Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата".
В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени войнишки дневници, в които са описани политическите и тактически грешки, ужаса на холерата, страха от смъртта, сраженията, които са водили и болката от загубата на бойните им другари.
Епизод две е със заглавие: "Победител или мъртъв" и продължава да следи историята на Кольо Мандаджиев (от първия епизод), който воюва на "Тракийския боен театър" и достига до Чаталджа. Успоредно с личните му разкази, изследователи на войните и войнишките дневници от това време коментират проблемите със санитарното дело и изхранването на българската армия. Прочетени са войнишки дневници, които подробно описват преживяванията на войниците по време на епидемията от холера и как командирите им са предпочитали да ги изпратят в бой, за да "умрат достойно, а не от тази напаст".
В епизода участват: доц. Снежана Димитрова, преподавателка по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет "Неофит Рилски", доц. Георги Пеев, преподавател в НБУ, Надежда Павлова, куратор в Галерия Фотосинтезис и д-р Александър Въчков, изследовател на войните
Записът със спомените на Кольо Мададжиев, участник в Балканските войни, е от ЗЛФ на БНР.
Музиката и звуковият дизайн за всеки епизод са композирани, изсвирени и изработени от Михаил Михайлов, звукоинженер в БНР.   

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Силвия Чолева
"Писателите създават националните литератури, а преводачите създават световната литература. Без преводачите ние, писателите, бихме били осъдени да живеем затворени в собствения си език", казва Жозе Сарамаго. Да се подпомага превода е в културната стратегия на Унгария от години. Връзката между предишното и новото поколение преводачи е изключително важна за обмена между културите. Как това се случва в Преводаческата къща "Липтак" в Балатонфюред, Унгария? Разговор с Петр Рац – поет и президент на фондацията, която управлява Унгарската преводаческа къща, със Светла Кьосева, преводач унгарист и участничките в семинар по превод, който се състоя между 27 февруари и 4 март тази година.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Едно изискано преживяване с изкуството на виенската класика предлага на своите слушатели предлага екипът на "Студио "Музика" . Предаването е посветено на Йозеф Хайдн с основен акцент - инструменталните му концерти. Изявените български музиканти инструменталисти – доц. Елена Дикова, д-р Стоимен Пеев, Теофора Атанасова и Сетлана Анчева разказват за музикалната структура и инструменталните трудности в изпълнението на концертите от Йозеф Хайдн.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• С Марина Кисьова де Хеус – учредителка и председателка на Настоятелството на фондация "Екатерина Каравелова" говорим за личностното и общественото развитие на жените в България, разказваме ви за програмата "ТЯ съм АЗ" и за обученията по активно гражданско участие. Какви политики застъпва Фондацията за равнопоставеност на половете и какво представлява ежемесечното събитие "ТЯ в…"? Представяме и аналитичния доклад на фондация "Екатерина Каравелова", публикуван преди седмица: "Гласовете на жените в България", който изследва нуждите и проблемите на жените у нас.
• Наопаки: концептуалният артист Мина̀ Минов с нова изложба в галерията на Гьоте-институт - България. Изложбата представя скулптурни работи на Минов, като  основният критерий при селектирането е несъвместимостта на произведенията, сякаш създадени от различни хора, а за себе си авторът твърди, че прави изкуство, което умишлено не желае да е съвременно и актуално.
• Още в "Аларма": представяне на книгата на д-р Тотко Найденов: "Здраве, любов и живот."

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на германския композитор и цигулар Йохан Георг Пизендел (1687-1755) с изпълнения на Фрайбургския бароков оркестър, състава "Саксонски виртуози", ансамбъла Il pomo d’Oro и цигуларите Роланд Щраумер, Дмитрий Синковски и Антон Щек.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Казаларската царица" от Иван Вазов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 13.07.24 в 08:30

Събота, 13 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Прогресив рок: Spock's Beard. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 12.07.24 в 13:26