Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе: Има някаква огромна умора в обществото

Снимка: Мартина Кръстева

Мария Кисимова - Моасе завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Нейната карира на журналист започва във в. „Стандарт“, където пише за театър, кино и музика. Била е сътрудник на всекидневниците „24 часа“, „Сега“, „Демокрация“. Заемала е отговорни редакторски позиции в лайфстайл списанията „Едно“, ELLE, в „Капитал LIGHT” и е един от основателите на сп. НЕЯR. “Близки срещи със смесени чувства“ е нейната първа книга.

“Има някаква огромна умора в обществото и същевременно някаква тъга, които се изразяват в една агресия към другия и абсолютното незачитане на свободата на другия. Свободата се възприема само когато се отнася до мен самия, но когато трябва да я упражнявам спрямо някой друг, тя е отговорност, трябва да защитавам свободата на другия човек трябва да спазвам някакви правила. Тук сякаш спазването на правило се счита за страшно ограничение“, казва в ефира на “Нашият ден“ Мария Касимова - Моасе, журналист и писател, позната на слушателите на “Нашият ден“.

“Животът ни е много ожесточен“, казва още тя и допълва:

“Не мога да кажа нищо лошо за българина като човек, както това не може да се каже за нито една нация. Приятни и неприятни хора има във всяка една нация. Когато се говори за етикеция у нас обаче, тя се счита за нещо много префърцунено, а това е просто един код на поведение, за да не натоварваш другите и да се чувстват те добре в твоето присъствие, а и ти да се чувстваш добре“.

Театърът…

“Това е изкуство, което се преживява заедно. Книга и картина гледаш сам. В театъра ние сме общност.

Някак актьорите да кажат оставете ни да си играем представленията и не се бъркайте в нещата на театъра, не е честно, защото зрителят е част от този процес, без него няма театър. Нашето мнение също е важно и националния ни театър е театър и на зрителите“, посочва още тя.

Според нея позицията на директора на Националния театър е малко като на тези убийци на известни личности, които убиват известната личност не за друго, а за да станат известни като убиеца на тази личност.

“Подготвям ново нещо, не знам кога ще излезе, но му знам името му. Казва се “Червена звезда блок 28“. Това отново е едно комедийно-разказваческо шоу“, разказва още Моасе в ефира на “Нашият ден“.

Информация за предстоящите творчески проекти на Мария Касимова - Моасе – чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03