Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

Снимка: БГНЕС

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

“Външният министър на Германия посети вчера РСМ, където отново повтори подкрепата на европейските страни за бъдещо членство в ЕС, но отново напомни какви са условията за това, а именно вписването на българите в конституцията на РСМ“, каза в ефира на “Нашият ден “Райна Асенова, директор на дирекция “Балкани“ на БТА.

Тя посочи, че отново трябва да подчертаем усилията на Бояр Османи, който предупреди, че през ноември завършва скринингът за подготовката на РСМ за членство в ЕС, ако дотогава българите не бъдат вписани в конституцията, страната губи инерция и е пред нов провал и пропуск да продължи европейската си интеграция. 


Настроенията в страната...

Асенова посочи, че според най-новото проучване на общественото мнение 65% от македонците са против вписването на българите в конституцията, 80% от хората, изразили подобна позиция, са македонци, при албанците тази съпротива е по-малка. Натискът от международната общност обаче е голям и ще продължи.

Проблемът според нея е,  че ако се стигне до предсрочни избори и ВМО-ДПМНЕ дойде на власт, РСМ за дълго може да остане извън процеса на присъединяване към ЕС.

“Прави впечатление, особено при македонците, че са по-склонни да се откажат от европейска интеграция, отколкото да направят тези промени“, посочва още тя.

Според балканиста българската позиция относно заличаването от Централния регистър на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля е съвсем правилна, още повече, че историческите факти не потвърждават, че Иван Михайлов е фашист, както се смята в РСМ.

Тя посочва още, че трябва да се припомни, че когато се е създавало това сдружение, не е имало такива възражения. Правят впечатление, че не само клубовете, създадени от местните българи в РСМ, но също и създаденият от държавата Български културно-информационен център, който се намира в центъра на Скопие,  е бил обект на нападение.

Според нея не е проличала голяма готовност от македонските власти да защитят този клуб, а това е нещо много важно, тъй това може да се въприеме като вражески акт срещу самата държава България.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50