Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

Снимка: БГНЕС

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

“Външният министър на Германия посети вчера РСМ, където отново повтори подкрепата на европейските страни за бъдещо членство в ЕС, но отново напомни какви са условията за това, а именно вписването на българите в конституцията на РСМ“, каза в ефира на “Нашият ден “Райна Асенова, директор на дирекция “Балкани“ на БТА.

Тя посочи, че отново трябва да подчертаем усилията на Бояр Османи, който предупреди, че през ноември завършва скринингът за подготовката на РСМ за членство в ЕС, ако дотогава българите не бъдат вписани в конституцията, страната губи инерция и е пред нов провал и пропуск да продължи европейската си интеграция. 


Настроенията в страната...

Асенова посочи, че според най-новото проучване на общественото мнение 65% от македонците са против вписването на българите в конституцията, 80% от хората, изразили подобна позиция, са македонци, при албанците тази съпротива е по-малка. Натискът от международната общност обаче е голям и ще продължи.

Проблемът според нея е,  че ако се стигне до предсрочни избори и ВМО-ДПМНЕ дойде на власт, РСМ за дълго може да остане извън процеса на присъединяване към ЕС.

“Прави впечатление, особено при македонците, че са по-склонни да се откажат от европейска интеграция, отколкото да направят тези промени“, посочва още тя.

Според балканиста българската позиция относно заличаването от Централния регистър на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля е съвсем правилна, още повече, че историческите факти не потвърждават, че Иван Михайлов е фашист, както се смята в РСМ.

Тя посочва още, че трябва да се припомни, че когато се е създавало това сдружение, не е имало такива възражения. Правят впечатление, че не само клубовете, създадени от местните българи в РСМ, но също и създаденият от държавата Български културно-информационен център, който се намира в центъра на Скопие,  е бил обект на нападение.

Според нея не е проличала голяма готовност от македонските власти да защитят този клуб, а това е нещо много важно, тъй това може да се въприеме като вражески акт срещу самата държава България.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12