Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев за закриването на клуба в Битоля: Това решение е израз на паника, на безсилие

Президентът Румен Радев в Брюксел - 23 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на властите в Северна Македония да заличат от централния регистър българското сдружение културен център "Иван Михайлов" в Битоля е израз на безсилие. Това коментира в Брюксел президентът Румен Радев:

"Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в Република Северна Македония най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, че има българско присъствие в Република Северна Македония - не от днес, не от вчера, от векове, от 1300 години, че има българска история, културно- историческо наследство. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции, на нашите европейски партньори РСМ да впише македонските българи в тяхната конституция, това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС", каза президентът.

По-рано министерството на външните работи също реагира остро на това решение на Скопие.

В Брюксел държавният глава Румен Радев коментира и други актуални теми от вътрешната и външната политика: 
Президентът отхвърли твърденията, че България губи средства по Фонда за справедлив преход, каквито съобщения се появиха преди няколко дни:
"Служебното правителство не се е отказало, това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 милиона - условието е до края на годината да представим плановете, съгласувани с трите важни области: Стара Загора, Кюстендил и Перник. Така че - работи се активно, разбира се, че ще ги представи и ние работим за това".

България иска у нас да се създаде международна група за борба с трафика на мигранти. Защо?
"Предложихме в България да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик, защото аз няколко на няколко Съвета задавам въпроса: Ние залавяме трафиканти - граждани на почти всички държави членки на ЕС. От разпитите на тези трафиканти се установява, че редица ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите, не в България. И аз питам моите колеги: А вие какво правите? Защото ние, докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти в България. И те вече наистина приемат тази идея за изключително добра, ще създадем тази оперативна група в България, така че с представители на всяка от тези държави, когато разберем за центровете на тези мрежи, да координираме информацията, да има нейното бързо, оперативно споделяне, за да провеждаме съвместни акции", обясни президентът Радев. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52