Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Референдумите – възможна реалност?

Снимка: pixabay

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена поставя въпрос "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република". Доколко е допустим такъв въпрос за разглеждане на национален референдум?

Коментар по темата прави в юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски":

"Намираме се във време на предизборна надпревара. За последните 2 години имаме пети поред парламентарни избори. Политическите субекти някак си са изчерпани откъм послания към избирателите, затова кампанията е по-скоро вяла... 

По отношение на референдумите и започналата процедура по събиране на подписи. Тази процедура започна по времето на 48-ия парламент, който вече е с изтекъл мандат. Следва да кажем, че имаме един първоначален стартов етап при референдумите, който може да се нарече подготвителен – да се види нагласата на обществото дали е готово да подкрепи поставения за разглеждане въпрос в един бъдещ момент на национален референдум. Сега сме точно в този момент – имаме регистрирани инициативни комитети, които от момента на регистрацията в 48-ото НС има тримесечен срок, в който да съберат подписите. Липсата на парламент не пречи да се събират подписи. Разбира се, инициативните комитети имат, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, 3-месечен срок, в който да представят поне 200 хиляди валидни подписа на български граждани с избирателни права (както е изискването на закона), за да бъде разгледано това предложение от самия парламент.    

Парламент в момента няма и той ще бъде конституиран на един по-късен етап. Но това не пречи да се съберат подписи и дори срокът да е изтекъл, ще бъде валидно внасянето на тези подписи, защото по обективни причини Инициативният комитет няма пред кого да внесе тези подписи.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт определя, че на национален референдум следва да бъдат поставяни въпроси, които отговарят на две изисквания (и двете трябва да съществуват паралелно налице). Едното изискване е въпросът да е от национално значение, а другото – да е от компетентността на Народното събрание. Законът поставя и ограничения, които не могат да бъдат предмет на национален референдум."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50